Jan Fingerland z Českého rozhlasu převzal Cenu Ferdinanda Peroutky

7. únor 2024

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2023 získal publicista a komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland. Prestižní novinářské ocenění od Společnosti Ferdinanda Peroutky obdržel v úterý 6. února 2024 v Centru současného umění DOX. Jan Fingerland po mnoho let připravuje komentáře pro pořad Názory a argumenty Českého rozhlasu Plus, kde se věnuje tématům spojeným převážně s Blízkým východem, ale i Asií nebo Afrikou.

Ocenění pro nejlepší novináře je každoročně udělováno k výročí narození Ferdinanda Peroutky. Jan Fingerland ho získal za své důkladné analýzy a hluboké znalosti zúročené v jeho novinářské práci. Připojil se k výčtu oceněných osobností Českého rozhlasu, mezi které již například patří zahraniční zpravodaj Martin Dorazín, ekonomická analytička Jana Klímová, moderátorka Lucie Vopálenská a komentátoři Jan Bednář, Petr Nováček a Milan Slezák.

Čtěte také

„S radostí gratuluji Janu Fingerlandovi, jehož novinářská práce byla po zásluze doceněna právě Cenou Ferdinanda Peroutky. Jan Fingerland dlouhodobě patří mezi naše velmi uznávané a respektované pracovníky vyznačující se skvělými znalostmi, díky kterým dokáže posluchačům Českého rozhlasu velmi dobře reflektovat dění ve společnosti a zároveň jim ho pomoci přesně zasadit do kontextu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Jan Fingerland vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde následně i několik let přednášel. Postupně ho však zlákal svět novinařiny, přičemž své první zkušenosti s novinami získal ve Večerníku Praha. Kromě politologie ho zajímala také politická filozofie a religionistika, kterým se věnoval na studiích v Yorku, Stockholmu a Jeruzalémě. Pracovní zkušenosti také získal jako redaktor zahraničního zpravodajství České televize. Externě pak přispíval delšími texty do českých deníků a týdeníků, zejména Mladé fronty Dnes, Lidových novin a Reflexu. Od roku 2008 je součástí Českého rozhlasu Plus a má na starosti přípravu pořadu Názory a argumenty. V něm pokrývá nejen politická témata, ale je rovněž autorem článků z oblasti kultury, historie a náboženství. V roce 2022 mu vyšla literární prvotina zvaná Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky, jež se zaměřila na příběhy biblických žen ve znevýhodněném postavení pojaté z různých interpretačních pohledů.

Cena Ferdinanda Peroutky se uděluje od roku 1995 Společností Ferdinanda Peroutky u příležitosti výročí jeho narození. Vyznamenaní novináři by měli vykazovat vlastnosti, které naplňoval sám Peroutka, tj. naprostou bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu. Dále musí být osobně odpovědní za společenské důsledky svého publicistického působení. Jejich práce má mít mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka. Musí vycházet z demokratické orientace, která je naprosto nekompromisní vůči všem projevům totalitarismu a nesnášenlivosti kulturní, národnostní a politické.

Spustit audio