Když vodící pejsek pracuje, nevšímejte si ho

3. květen 2024

Martina Izingová a Jolana Kropáčková potřebují ke svému životu vodící psy. Jolana má čtyřletou fenku labradorského retrívra Feminku, Martinu doprovází osmiletá fenka zlatého retrívra Bianca. Obě fenky pocházejí od Nadačního fondu Mathilda.

Martina Izingová s Biancou a Jolana Kropáčková s Feminkou

"Do prvního roku jsou pejskové v tzv. předvýchově u klasických rodin, kdy se učí nečůrat doma, nekrást jídlo, chovat se slušně v MHD, v kině, v divadle, ve škole. Pak jdou ke cvičitelkám a další výcvik probíhá zhruba šest až devět měsíců. A od té doby už se začíná vybírat konkrétní žadatel. Zhruba po roce a půl přichází k majiteli," vysvětluje Martina.

"Vodící postroje jsou vyrobeny z pevného plastu, potaženého látkou. Pejsek ho má pod hrudníkem, přetáhne se přes hlavu a zapne pod předními tlapkami. Nad zády je vodič, kterého se držíme," popisuje Jolana. Když pes nepracuje, postroj mít nemusí. "Když jdu třeba s manželem, tak se držím za ruku a Feminka jde standardně na vodítku."

"Postroj je dost těsný, jsme díky tomu propojeni mezi sebou. Jak se pejsek pohybuje, dává najevo, že bude zatáčet, že se něčemu vyhýbá. Někteří psi ten postroj nesnesou, ale většinou to mají moc rádi. Sami do něj strkají hlavu, opravdu se na tu práci těší, protože ví, že dostanou spoustu pamlsků. My třeba říkáme povel šatičky a ona už se rve do postroje a těší se, že bude moci pracovat," dodává Martina.

Prosím, nerušit, pracuji!

Když pejsek pracuje, tak by si ho lidé neměli všímat. Je důležité, aby ho nijak nekontaktovali, aby na něj nemlaskali, nevolali na něj, nejlépe, aby s ním ani nenavazovali oční kontakt. Pejsek se prostě nesmí rušit, protože se soustředí. Nevidomí lidé ho mají místo očí a on musí kontrolovat, jestli není po cestě třeba nějaká díra, jestli je tam prostor, do kterého se vejdou. Jakmile ho cizí člověk vyvede z koncentrace, může udělat chybu. Proto má vodící pes na sobě cedulku Prosím, nerušit, pracuji!

Práce je pro vodícího psa psychicky náročná. Potřebuje tedy i normální život. Takže jsou mu dopřány procházky, kontakty s ostatními psy, hry s míčkem a podobně.

Vodící pes skládá závěrečné zkoušky před tím, než je předám svému majiteli. Musí zvládat 34 úkonů - vyhledávat schody, vyhýbat se na chodníku překážkám, najít vhodné místo na přecházení, ale musí umět i klasickou poslušnost - sedni, lehni, vstaň, zůstaň, odložení nebo přivolání. Povelů a dovedností je velká spousta, a proto výcvik trvá 18 až 21 měsíců. Pejsek musí být perfektně připravený.

Spustit audio