Klára Notaro: Proběhnou olympijské hry v Paříži v klidu?

4. říjen 2023

Jak se Francie staví ke společenským nepořádkům, které otřásaly zemí na začátku léta poté, co policie zastřelila nezletilého výtržníka na předměstí? Jak se staví k rabování a zapalování obchodů, aut, škol, policejních stanic? Jak lidé reagují, když násilníci zapalují obydlí starostů?

Francouzi jsou z tak hrubého násilí v šoku. Nešťastní – už nikdo nechce zažít situaci, která se podobá občanské válce. Dělobuchy, střelba, hořící auta.

Čtěte také

Na začátku školního roku několik škol nemohlo přijmout žáky, protože se za celé léto nepodařilo poničené budovy opravit. Škody přesahují milliardu eur.

Podle specialisty na narkomafie Fréderica Ploquina není vyloučeno, že tato ničivá povstání mladých lidí z předměstí uklidnili překupníci drog, kterým nepokoje kazily obchodování s drogami na ulici. A nikoliv ozbrojené síly, které v rozeštvaných mladých mužích vzbuzují jen větší hněv.

Tito překupníci drog ze sídlišť, do kterých stát po desetiletí neinvestoval, protože místní nechodili k volbám, kde se zavřely lékárny, zdravotní střediska a obchody kvůli kriminalitě, tak ti překupníci drog zorganizovali pro chudé děti, které v létě nejezdí na prázdniny, slavnosti s nafukovacími prolézačkami a hudbou. Jejich pozice je v některých čtvrtích velmi silná.

Letní olympiáda

Čtěte také

Násilí Francouzi odsoudili, až na pár výjimek. Jednou z nich je extrémní levičák Jean-Luc Mélenchon, který již dvakrát kandidoval na post prezidenta. Ten se vyjádřil v tom smyslu, že nemíní vyzývat lidi k ukončení pouličních bojů, pokud se neřeší problémy, které k nepokojům vedly. Jeho bojovný postoj kritizovali dokonce i jeho levicoví kolegové.

A na začátku září překvapil předseda Francouzské komunistické strany Fabien Roussel výrokem, že lidé by se měli srocovat před prefekturami, supermarkety nebo čerpacími stanicemi, aby vyjádřili nespokojenost s inflací a s drahotou. Fabien Roussel dokonce nabádá, aby lidé do těchto institucí a obchodů vnikli a protestovali tam. Všichni ale vědí, že se z klidné manifestace mohou zrodit dlouhodobé nepokoje.

Přitom Francouzi touží po klidném životě, po nekonfliktní společnosti, po dostupnosti služeb, po fungujících školách, touží po hřištích pro děti, která by nebyla obsazena mladíky obchodujícími s drogami, ale kde by bylo čisto a bezpečno. Lidé na sídlištích se bojí o život při přestřelkách dealerů.

Čtěte také

Před francouzskou společností stojí několik zatěžkávacích zkoušek. Jedna z nich právě probíhá – a tou je mistrovství světa v ragby, které se odehrává na různých místech: v Stade de France u Paříže, v Marseille, v Bordeaux, v Lyonu a v Lille. Zatím organizace mistrovství v ragby funguje bezvadně.

Druhá, daleko náročnější, bude letní olympiáda, která se bude konat v červenci a v srpnu příštího roku. Na olympijské hry bude třeba tisíců bezpečnostních pracovníků  a těch je jako šafránu. Ve hře je bezpečnost všech: sportovců, pořadatelů, publika, obyvatelstva. A reputace celé země.

Francouzští politikové by tedy neměli rozdmychávat zlobu nespokojených lidí, ale naopak napomáhat, aby se Francie v klidu mohla připravovat na olympijské hry.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.