Klima se mění. Co nás čeká a jak to zvládnout?

30. duben 2024

Platí ještě pranostiky? Zažijeme ještě někdy pořádnou zimu se spoustou sněhu, nebo jaro jak má být v rámci pravidelně a zřetelně se střídajících čtvero ročních období? Počasí a klima se totiž mění a co platilo za dob našich předků, dnes už většinou neplatí. O změně klimatu hovořil doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc., z katedry geografie Přírodovědecké fakulty UP Olomouc.

Lidé na vlastní oči vnímají dopad klimatických změn: na jedné straně ničivé požáry, na druhé záplavy způsobené přívalovými dešti, stav lesů po útoku kůrovce, přibývající sucho, střídání se extrémních teplot, jak můžeme vidět také u nás od počátku letošního roku. Loňský rok 2023 byl opět jeden z nejteplejších v historii. Byl to desátý rok v řadě, kdy byla globální teplota nejméně o 1 °C vyšší, než je průměr. Vůbec nejteplejší červenec a srpen v historii měření zaznamenalo loni i samotné město Olomouc, což potvrdil i klimatolog Miroslav Vysoudil, který se již několik let stará o provoz meteorologických stanic v Olomouci a okolí.

Jak máme vnímat a pojmenovat to, co se děje s počasím? Jsme v bodě tzv. zlomu a vstoupili jsme už do klimatické krize, případně, které jevy by mohly naznačovat, že jsme tomu blízko? Co nás  ve střední Evropě čeká, co se klimatu týče? A jak se na tuto změnu můžeme připravit i co se týče pěstování lety zavedených plodin? A funguje dobře tzv. domácí meteorologie?

Poslechněte si Dobrou radu s klimatologem Miroslavem Vysoudilem.

Spustit audio