Kulturní tipy pro Ústecký kraj na poslední dubnový víkend

25. duben 2024

Se Severem na Jedlovou, zahájení turistické sezóny v Litoměřicích, Děčíně i v Ústí, Řípská pouť… O víkendu se v Ústeckém kraji nudit vážně nemusíte.

Sobota 27. dubna

Zveme vás na 5. ročník turistického pochodu Se Severem na Jedlovou, která pořádáme společně s Klubem českých turistů a Jiřetínem pod Jedlovou. Připraveny jsou pro vás tři trasy. Dvě z nich startují ze železniční stanice v Jedlové mezi 9:00 – 10:30, třetí začíná mezi 9:00 – 10:00 ve sportovním areálu v Jiřetíně pod Jedlovou, kde všechny trasy mají i cíl. Kulturní vložku pak obstarají Náplava a WTC Band.

Na třetí ročník turistického pochodu Se Severem na Jedlovou dorazily v sobotu tři stovky výletníků

Litoměřice zahajují v sobotu turistickou sezónu, a to na Střeleckém ostrově. Čeká na vás jarní odemykání Labské stezky s cyklojízdou na trase Křešice – Litoměřice. Startuje se ve 13 hodin z odpočinkové zóny. Ve 13:30 hodin pak na svou první jarní plavbu vypluje vyhlídková loď Florentina. Chybět nebude ani kulturní program – Sváťovo dividlo, taneční vystoupení Funky Dangers a No Headache.

Koná se také minitrh s regionálními produkce a pěší výlet s Klubem českých turistů – start je také ve 13:00, a to od infocentra na Mírovém náměstí. Jde se směrem na Mostnou horu, cíl je na Střeleckém ostrově. Navštívit ale můžete i chilli zónu v Knihovně K. H. Máchy, dílnu ručního papíru a další atrakce.

Oblastní muzeum v Děčíně zve v sobotu i v neděli na Dny plavby v Děčíně. V sobotu od 10 do 17 hodin se konají komentované prohlídky expozice Vývoj lodní dopravy na Labi. V 15 hodin se pak uskuteční slavnostní zahájení Dnů plavby s vyvěšením praporu ČSPLO. Bude se konat i burza plaveckých publikací a dalších materiálů, od 17:00 hodin i Jazzový koncert na nádvoří muzea. Po celý den od 9 do 12 hodin Den otevřeného úřadu Státní plavební správy.

Oblastní muzeum v Děčíně. Historický potápěčský skafandr

Vydat na plavbu po Labi se také můžete – z Děčína na lodi Bohemia, a to v neděli 28. dubna v časech 9:00, 10:30, 12:00, 13:30 a 15:00.

Teplický food festival si můžete v sobotu užít na Náměstí Svobody, a to od 10 do 19 hodin. Akce nabídne špičkové pokrmy a zábavný doprovodný program pro celou rodinu.

Chomutov pak nabízí April open air – vypravte se v sobotu od 15:00 na přehlídku rockových kapel do atria chomutovské knihovny. Představí se tam Noční klid, D o k r u h u, Jumpeck, Bitches from Eden a Naposled Rock.

Čaro rej pro všechny kouzelné bytosti se uskuteční kadaňském kulturním domě Střelnice od 16:00. Vítány jsou všechny kouzelné bytosti, které vás jen napadnou. Těšit se můžete na spoustu kamarádů v maskách, hudbu, soutěže, fotokoutek, malování na obličej nebo třeba třpytivé tetování.

Řípská pouť 2012 - projížďka na koni

Městské divadlo v Mostě uvádí v sobotu od 19:00 slavná a zaručeně pravdivá vyprávění Barona Prášila v kabaretně laděné inscenaci Baron Prášil.

Na úpatí hory Říp v Krabčicích se koná tradiční Řípská pouť. Od 10 do 19 hodin to tam ožije stánky a atrakcemi všeho druhu. V rámci ní tam budete moci v sobotu od 10 do 16 hodin vidět Podřípský přesnář – mistrovství České republiky parašutistů v seskocích na přesnost. Od 10 do 13 hodin na návštěvníky čekají hudebně– tematické bloky. Od 14 hodin pak vystoupí Bordo, od 15 hodin Václav Falus a od 18 hodin O5 a Radeček.

Neděle 28. dubna 

Turistickou sezónu zahajují v neděli v Ústí nad Labem, a to na hradě Střekov. Od 10:00  do 17:00 tam na vás čeká den plný zábavy pro celou rodinu. Na programu je rytířské vystoupení skupiny Corvus Milites (12:30 a 15:00), vystoupení fakíra Magmina (10:30, 13:00 a 16:00), pohádky Sváťova dividla (11:00) a divadla Tyjátr pana Šedopláště (14:00). Chybět ale nebudou ani nafukovací atrakce, malování na obličej, kreativní dílničky a prodejní stánky.

Corvus  milites

Řípská pouť v Krabčicích pokračuje, a to od 11:00 do 16:00. Vystoupí Pepa a Majda dětská show se Skrížky, od 12:30 hodin Hudba na klíč, od 14 hodin Alžběta, v 16 hodin zakončení pouti. Součástí pouti bude kromě nejrozmanitějších stánků i prodejní výstava zvířectva.

Kulturní dům Zastávka v Lounech zve na tradiční Taneční čaje. Od 14:00 vám bude k tanci hrát Taneční orchestr Jaromíra Laksy.

Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří uvádí od 16:00 pohádku Brouk Pytlík. Jde o pokračování příběhů dvou kamarádů – Ferdy a Pytlíka.

Krušnohorské divadlo v Teplicích zve v neděli od 10:30 na Pohádky do kapsy. Jde o nejkrásnější české pohádky ve hravém a vtipném podání s písničkami, které potěší i pobaví předškoláky i celé rodiny. 

autor: Jan Pácha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.