Lidé z východního Rafahu mají odejít do bezpečných zón. I tam se ale dřív bombardovalo, říká analytik Tureček

6. květen 2024

Izraelská armáda vyzývá obyvatele východní části Rafahu, aby odešli, informují izraelská média. Tel Aviv má za to, že Hamás právě tam skrývá poslední izraelské rukojmí. Jednání o jejich propuštění a o příměří o víkendu skončila bez výsledku. „V Rafahu je teď těžiště palestinské populace v Pásmu Gazy,“ upozorňuje vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.

Dá se předpokládat, že začíná ofenziva v Rafahu?

Čtěte také

Těžko říci. Je to dost pravděpodobné, protože izraelský premiér Benjamin Netanjahu říkal, že na tuto ofenzivu dojde bez ohledu na jednání, na eventuální a kýženou dohodu o výměně rukojmích a vězňů.

Druhá věc je, že je pořád možné, že je to součást nějakého psychologického nátlaku, že je to tlak na Hamás, na Palestince jako takové, ale i třeba na Spojené státy, které, jak víme, se snažili Izrael od této operace v Rafahu odradit, a tudíž touto cestou mohou Izraelci tlačit Američany do nějaké zásadnější intervence do konfliktu v zájmu propuštění rukojmích.

Takže ve hře je celá paleta možností, ale samozřejmě je hodně pravděpodobné, že něco začíná.

Pokud teď izraelská armáda podle dostupných informací vyzývá obyvatele východní části Rafahu, aby se evakuovali, kam vlastně můžou odejít?

Izraelská armáda k tomu vydala i mapu, kde je vidět, že jih Pásma Gazy je rozdělený do desítek jednotlivých očíslovaných sektorů. A teď je část z nich vybarvená jako výzva k evakuaci. Mají se přesunout jakýmsi koridorem do Chán Júnisu, což je další velké město ležící severně od Rafahu, zjednodušeně řečeno. A tam naopak zase byly rozšířené zóny, které by údajně, tvrdí Izrael, měly být pro Palestince bezpečné. Ale víme z minulosti, že v řadě těchto tzv. bezpečných zón docházelo k bombardování a zabíjení stovek civilistů.

V Chán Júnisu totiž už jednou palestinští uprchlíci byli.

Čtěte také

Přesně tak, někteří tam zůstávají. Ono to není tak, že by byl sever Pásma Gazy zcela vylidněný a všichni by byli teď koncentrovaní v Rafahu. Ale rozhodně je to těžiště palestinské populace v Gaze. A nesmíme zapomínat, že Rafah je sám o sobě poměrně velké město. Plus tam ještě přišly statisíce vyhnaných Palestinců ze severních částí Gazy. Takže teď se ta evakuace netýká jenom těchto uprchlíků, ale i domácího obyvatelstva.

Když se ještě vrátíme k možnosti, že by snad mohla začít ta dlouho očekávaná a obávaná izraelská ofenziva v Rafahu, dá se předpokládat to, co předpokládá i Tel Aviv, že v Rafahu Hamás skrývá poslední zatím nepropuštěné izraelské rukojmí?

Je to hodně pravděpodobné. Na druhou stranu nedá se úplně vyloučit, že někteří jsou i v jiných částech, které už Izrael obsadil nebo odkud dříve odsunul obyvatelstvo, protože třeba vidíme, že část Gazy na severu je vlastně územím, kde se Hamás pokouší, a do určité míry úspěšně, obnovit svoji správu. Jinými slovy, Hamás je přítomný i jinde, nejen v Rafahu, a nelze tudíž vyloučit, že ta rukojmí jsou i jinde.

Nemluvě o tom, že v minulosti se ukázalo, že ne všechna rukojmí drží Hamás. Některé mohou držet jiné frakce, jiné třeba nějaké místní klany atd. Ale logika jasně napovídá, že největší část bojovníků Hamásu je teď na jihu Gazy, a tudíž tam asi budou i jejich vůdci, ale také ta rukojmí, která, dá se předpokládat, jsou držena v okolí těchto vůdců v roli jakéhosi lidského štítu, ale také pojistky pro další vyjednávání s Izraelem.

Jaká je nyní v Rafahu humanitární situace? Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.