Mikýř, Půr, FOMO. Platforma Re-set rozplétá mediální sítě Daniela Křetínského

24. duben 2024

Podle časopisu Forbes 208. nejbohatší člověk světa a 2. nejbohatší Čech Daniel Křetínský byl se svým holdingem po propuknutí energetické krize vlastními slovy „odsouzen k růstu“. Aktiva EPH s válkou na Ukrajině nabobtnala na dvojnásobek, zatímco domácnosti chudly. Portfolio EPH je široké, jádro ale tvoří energetika a podle platformy Re-set energetika špinavá. Co to znamená, když největší současný český byznysmen soustřeďuje mediální moc?

Podle Veroniky Dvorské není mediální vliv Daniela Křetínského dostatečně reflektován. Částečně za to může právě jeho vlastnický vztah třeba k největšímu mediálnímu domu v Česku Czech News Center (CNC). EPH patří k nejvlivnějším firmám v České republice a její hranice dalece přesahuje, zejména na Slovensko, do Německa, Francie, Velké Británie a Itálie. Podle údajů Re-setu patří EPH mezi tři největší znečišťovatele v Evropě a emise EPH jsou srovnatelné s emisemi celého Finska.

„Daniel Křetínský není jediný, kdo využívá vlastnictví médií k možnému ovlivňování diskurzu nebo přímému prosazování byznysových zájmů. Velmi často, když oligarchové kupují média, tak je to s vědomím, že jde o ztrátový projekt. Nejde o přímý profit, ale spíš o vliv anebo kontrolu narativu,“ upozorňuje Dvorská.

Veronika Dvorská

Zatímco některé tituly se věnují sportu nebo zájmovým činnostem, jiné mediální produkty zpracovávají energetiku nebo evropskou legislativu a tam bychom měli pod Re-setu zpozornět. Pod CNC Media spadá třeba nejčtenější český deník Blesk. „Loni byla k odkupu společnost NET4GAS, kterou chtěl stát i Daniel Křetínský. V té době bylo velmi nápadné, že Blesk tento obchod opakovaně zmiňoval na své titulní stránce. Tomu se věnuje analýzy Re-setu Bleskový útok,“ popisuje některé nápadné mediální jevy Veronika Dvorská.

V roce 2021 na popud tehdejšího šéfa marketingu Mall.tv Viléma Fraňka vznikl informační kanál FOMO pro generaci Z. Vilém Franěk je mimo jiné manažerem Martina Mikysky aka Mikýře, který na již neexistujícím Mall.tv (dnes fameplay.tv pod CNC) taky začínal.

Šéfredaktorka FOMO Karolína Čumriková je sestrou někdejšího ideamakera Katz83 Jonáše Čumrika aka Johnny Machette. Zakladatelem agentury Katz83 je Tomáš Jirsa z podcastu Insider, který moderuje společně s novinářem Michalem Půrem. Tato agentura opakovaně pracovala pro projekty personálně spjaté s Danielem Křetínským, například na konferenci Shifts23, kde byl Křetínský osobně jedním z hlavních hostů,“ líčí některé vazby analytička Re-setu.

Obsahová analýza rubriky #udržitelnost portálu FOMO podle platformy Re-set ukázala, že se web zaměřuje především na zodpovědné konzumní chování a na kauzy spojené se zahraničními společnostmi, zatímco domácí hráče vynechává. Vazbu mezi klimatickou změnou, energetikou a například EPH FOMO nehledá.

„Vůbec nejčastěji pokrývaným tématem jsou odpady, spadají zde články o jejich spotřebě, zpracování, recyklaci a opětovném využití – zejména na individuální úrovni. O módě se píše v souvislosti s kritikou fast fashion a právě kauzy týkající se neetické módy jsou pak nejčastěji zmiňovanými kauzami korporací. O energetice a těžkém průmyslu, které jsou jen v Evropské unii jedny z nejvíce emisně náročných sektorů a v České republice jsou dokonce producenty více jak 50  % emisí skleníkových plynů, se píše minimálně,“ hodnotí obsah HEY FOMO Re-set v analýze.

Čtěte také

Podle Daniela Křetínského je jeho nálepka uhlobarona nesprávná. „Když máte zkratku, že vyděláváme všechny peníze na uhlí, tak to v nějakých západních společnostech představuje reálné riziko z hlediska percepce. Přitom to není vůbec pravda – z firmy LEAG, což je naše nejvýznamnější uhelná pozice, jsme si v životě nevyplatili ani euro dividendy. Ta firma nikdy nepřispěla jediným eurem do rozvoje naší skupiny,“ píše Forbes v rozhovoru s miliardářem Křetínským.

Kdo učí na oboru Média a současné mediální prostředí soukromého CEVRO Institutu předmět NovinářXPolitik aneb Média z druhé strany? Je vlastnění médií oligarchy problém? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.