O slevy z mýta mezi dopravci zatím není zájem

6. prosinec 2012

Dopravci nestojí o mýtné slevy. Podle jejich velmi malého zájmu o registraci, která je pro získání slevy povinná, to tak zatím vypadá. Důvod však může být jednoduchý – většina z nich totiž na slevu nedosáhne.

Sleva se vypočítává podle výše předepsaného mýta na jedno vozidlo za příslušné období. Bohužel podmínky pro tento rok byly nastaveny výrazně dřív, než vyhláška začala platit, takže pro dopravce je teď velmi složité dosáhnout byť i na nejnižší slevu.

„Určitě to není chyba dopravců. Na vině je to, že nařízení vlády vyšlo mnohem později, než jsme očekávali. Ve chvíli, kdy na ministerstvu dopravy vypočítávali parametry pro výplatu slev, očekávali, že nařízení vlády bude platné někdy od září letošního roku. Ovšem to vešlo v platnost až na konci října,“ přibližuje problematickou situaci Václav Nestrašil, ředitel úseku provozovatele elektronického mýta Ředitelství silnic a dálnic.

Pro vozidla s normou Euro 5 slevy určeny nebyly

Pro ilustraci, aby auto dosáhlo na desetiprocentní slevu, musí za dva měsíce projet mýto za minimálně třicet tisíc korun. Pro nejvyšší 13procentní slevu je to částka dvojnásobná, což je opravdu hodně. Pokud bychom brali prakticky nejdelší možnou cestu po našich dálnicích od Rozvadova po Bohumín, auto ekologické třídy Euro 3 by ji pro nejnižší slevu muselo absolvovat 13krát a nejekologičtější kamióny dokonce 20krát. Na druhou stranu, pro vozidla s normou Euro 5 slevy určeny nebyly.

„Sleva má kompenzovat navýšení mýtného, které proběhlo ve dvou fázích. Samozřejmě že ten, kdo má vozidla kategorie Euro 5, bude slevu dostávat hůř, protože neprojezdí tolik peněz. Jim se mýtné nezvedlo, zůstává na úrovni roku 2010, proto není co kompenzovat. Je to proto, aby ti nejpostiženější dostali alespoň část nákladů zpět,“ popisuje Martin Felix z ČESMAD Bohemia.

Pro výplatu slev se tak zaregistrovalo jen mizivé procento dopravců. „Očekávali jsme, že by mohlo být registrováno až dvacet tisíc dopravců, kteří by měli mít nárok na výplatu slev – řádově 40 až 45 tisíc vozidel. Doposud je to tedy relativně malé číslo. Máme registrováno zhruba 430 dopravců, což reprezentuje asi 8,5 tisíce vozidel,“ konstatuje Nestrašil.

Nezapomeňte zaregistrovat nová vozidla

Už teď je jisté, že se v žádném případě na slevách nevyplatí plánovaných tři sta miliónů korun, které se však do dalšího roku převést nedají. Ovšem registrace je důležitá i v případě, že letos dopravce na slevu nedosáhne.

„Důležitá je především proto, aby bylo možné zažádat o slevy za celý rok 2013. V případě, že si dopravce v průběhu roku pořídí nová vozidla, je důležité je ihned zaregistrovat. Neprobíhá to automaticky,“ varuje Felix.

Od příštího roku totiž bude pro výplatu slevy rozhodující datum registrace, která se dá poměrně snadno udělat na internetovém serveru Mytocz.cz. Pokud dopravce už je v systému, nárok na slevu se mu bude počítat automaticky.

„Ve chvíli, kdy dopravce bude v systému slev evidován, po splnění stanovených parametrů bude z naší strany vyzván, aby podal žádost o výplatu slevy. S tím souvisí i sdělení bankovního spojení a potvrzení, že námi vypočítaný nárok na slevu je v souladu s výpočty dopravce. Výpočet tedy odsouhlasí, zažádá o slevu a my ji vyplatíme,“ uzavírá Nestrašil. Bude to trvat zhruba půl roku.

autor: evk
Spustit audio