Na dovolenou nejraději autem

2. červenec 2009

Na motoristickém webu asi nepřekvapí, že podle výsledků naší zatím poslední ankety je nejpohodlnější dopravní prostředek pro cestování na dovolenou auto. Alespoň si to myslí 48 procent hlasujících. 35 procent lidí dává přednost letadlu a pouze 17 procent respondentů by na dovolenou vyrazilo vlakem. Všechno má ale své kouzlo.

"Záleží na to, kdy, jak a kam? Jestliže jedete na velkou vzdálenost, tak letadlem je to jednodušší. Ovšem záleží na tom, co tam chcete dělat. Pokud podnikáte okružní jízdy, bude lepší jet vlastním autem."
"Do zahraničí nejčastěji vlakem, protože to mám rád."

Tak jsem to slyšeli, při výběru dopravního prostředku rozhoduje především praktičnost a pak také romantika. Protože tu nabízí cestování vlakem asi ze všeho nejvíce. Navíc má oproti létání jednu nespornou výhodu, stačí doběhnout na perón pár minut před odjezdem, není nutné chodit o hodinu či dvě dříve jako tomu je na letištích. Přesto je i tady pevně daný čas vašeho odjezdu.

"Tam jste časově dost omezena. Autem jste mnohem flexibilnější, můžete vyrazit kdy chcete nebo zastavit podle potřeb. Na vlak musíte přijet včas, všechno mít připravené, nic nezapomenout - to bych asi nevyužila."

Z tohoto pohledu je auto na delší cestu skutečně nejlepší, zvláště pro rodiny s dětmi, které s sebou potřebují vzít hodně věcí.

"Člověk je potom pohyblivý a může si určit, kam pojede."
"Většinou autem, je to pohodlnější."

Na druhou stranu i nebezpečnější. Silnice jsou doslova přeplněné dalšími cestovateli a tak může lehce dojít ke kolizi. Je proto velmi důležité nepřeceňovat síly své ani posádky a pravidelně dělat přestávky. Nejlépe po dvou až třech hodinách jízdy.

"Samozřejmě jsou lidé, kteří vydrží i delší dobu, ale neměli by to přepínat. Přece jen je to duševní námaha. I když si to mnozí neuvědomují a řídí v podstatě automaticky´, tak přestávka znamená změnu zatížení, což je vždy dobré pro další perfektní jízdu," doporučuje doktor Josef Kvapilík, autor několik knih o cestování autem.

A proto z vlastní zkušenosti ví, že kromě dobře připraveného auta i řidiče je důležitá ještě jedna věc. Cestovatelská pohoda.

"Stres nebo spěch, že někde musíte být v určitou dobu je velmi svazující a vytváří nervozitu především u řidiče, který se potom může dopouštět i dopravních přestupků. Hlavně ale riskuje, což je naprosto zbytečné. Jestliže je v autě dobrá nálada, jede se daleko lépe a řidič není unavený."

Ale ta pohoda je důležitá i při cestě vlakem nebo letadlem. Tak ať jí během dovolenkového cestování máte vrchovatě.

autor: evk
Spustit audio