Na Zelené vlně jedeme už 35 let

29. září 2009

Psal se rok 1974, když se na rozhlasových vlnách v tehdejším Československu poprvé vysílalo pravidelné dopravní zpravodajství. Dostalo název Zelená vlna. Nízká hustota provozu v porovnání s dneškem však nebyla pochopitelně hlavním důvodem jeho vzniku. Zelená vlna byla totiž spojena s masovými akcemi na pražském Strahově - se spartakiádami.

Jedním ze zakladatelů Zelené vlny byl Leo Kustoš. Po 35 letech si rád na začátky dopravního vysílání zavzpomíná. Mluví o tom, jak se na konci šedesátých let zvedla životní úroveň, jak přibývalo aut a víkendových rekreantů: "Po vzoru bavorského vysílání Bayern3 a rakouského Österreich3 přišla i naše dopravní policie s požadavkem na Československý rozhlas, zda by bylo možné nějakým způsobem informovat řidiče o situaci na našich silnicích. Současně to mělo sloužit i jako určitá dopravní výchova."

Leo Kustoš byl prvním hlasatelem, který v neděli 29. září 1974 po 16. hodině dostal červenou a mohl vysílat. Nejprve vysílala Zelená vlna jen na velmi krátkých vlnách z Cukráku. V roce 1975 úspěch dopravního vysílání zajistil i vysílač na středních vlnách.

"V období tehdejší spartakiády v Praze už existovaly kapesní radiátory a lidé si je brali sebou i na stadion. My jsme díky nim byli schopni rozdělit cestující na jednotlivá stanoviště autobusů MHD k bezproblémovému nástupu. To byl hlavní argument, abychom od 26. 3. 1976 mohli zahájit pravidelné vysílání. To byl vlastně prvopočátek každodenního vysílání Zelené vlny," říká Leo Kustoš.

Velkou změnou v rychlosti práce byl rok 1980. Mezi studio a redakci, kde seděl příslušník VB s vysílačkou a kde se zpracovávaly informace od spolupracovníků Zelené vlny, kteří do redakce volali z telefonních automatů podél cest, se dostala televizní technika.

"Zprávy, které jsme dostávali, jsme přepisovali na psacím stroji a ihned je dávali pod kameru, takže se mohly promítat zároveň ve studiu i v režii. Počítač jsme neměli, jen jeden z redaktorů dostal od svých příbuzných 8bitový počítač Sinclair, pomocí kterého jsme se snažili zprávy přenášet. Problém však byl, že neuměl česky," vzpomíná Leo Kustoš.

Dnes jsou počítače pochopitelně základním kamenem práce redaktora - bez nich by se Zelená vlna už ani vysílat nedala.

autor: onj
Spustit audio