52 km/h beztrestně a bez bodů?

1. březen 2010

Malé překročení rychlosti nemusí být přestupkem - alespoň takový je vzkaz řidičům od Nejvyššího správního soudu. Ten před nedávnem dal za pravdu řidiči, který si stěžoval, že mu městská policie vyměřila vysokou pokutu, když překročil povolenou rychlost o dva kilometry a jel 52 km/h. Je to skutečně průlom, nemusíme se bát jet o pár kilometrů rychleji, než je povoleno? Ochrání nás tento rozsudek před sankcemi za porušování pravidel?

"Byla bych velice nerada, aby toto rozhodnutí chápala veřejnost ve smyslu, že jakékoliv překročení povolené rychlosti o dva kilometry v hodině se od dnešního dne neřeší," začíná Jana Horáková z ministerstva vnitra rozebírat okolnosti případu, který se stal v roce 2007. Tehdy městská policie měřila rychlost před výjezdem z obce.

"Od 1. ledna 2009 má obecní policie právo měřit rychlost, ovšem pouze na místech, která státní policie určí. Měření tudíž musí probíhat v součinnosti se státní policií," dodává Horáková.

Navíc městská policie musí místa, kde měří, označovat značkami. Na druhou stranu, pokud řidiči byla naměřena rychlost 52 kilometrů v hodině, na tachometru musel mít výrazně víc. Ručička klidně mohla ukazovat i šedesátku. Od původně naměřené rychlosti se totiž odečítá odchylka radaru, která je tři kilometry. A nejen to. Musíme brát v úvahu také nastavení rychloměru, který vždy ukazuje více, než kolik jedeme.

"Rychlost znázorněná tachometrem může být vyšší o deset procent skutečné rychlosti a o 4 km/h," potvrzuje Bohuslav Kovanda ze společnosti TÜV-SÜD.

Jinými slovy, řidič musel vědět, že překračuje rychlost. A je prokázáno, že v šedesátikilometrové rychlosti se stává o 30 procent víc tragických nehod než při padesátce. Pokud je na skutečně nebezpečném místě, má své opodstatnění. Otázkou je, jestli by dvoukilometrové překročení rychlosti mělo být sankcionováno stejně jako 19kilometrové překročení rychlosti. Pražská městská policie se už nechala slyšet, že bude sankcionovat překročení rychlosti až od deseti kilometrů výše, státní policie o takovém ústupku nechce ani slyšet. Legislativně totiž jiná možnost není.

"Policie ČR musí vycházet z platných současných právních norem, které neumožňují, aby policie po zjištění přestupku nechala řidiče jet s tím, že to není přestupek nebezpečný pro společnost, a vyřešila ho domluvou. V bodovém systému je jasně stanoveno, jaké jsou sankce za přestupky," vysvětluje šéf pražské dopravní police Pavla Švrčula.

Ta je u překročení do 20 kilometrů v hodině 1.000 korun, ve správním řízení pak 1.500 až 2.500 a k tomu vždy dva body. Podle Jany Horákové z ministerstva vnitra by se to však mohlo změnit: "V návrhu bodového systému je i to, že body by se udělovaly až po překročení povolené rychlosti o 5 km/h a víc. Samozřejmě to lze řešit i způsobem, kdy by přestupek byl rozdělen na dvě části - jedna by byla takzvaný zbytkový paragraf s nižší sankcí a při větším překročení rychlosti by řidiči hrozila vyšší sankce."

Kdy se poslanci ke zmíněnému návrhu zákona dostanou, je ve hvězdách.

autor: evk
Spustit audio