Třetina zjištěných "alkoholů" je pod 0,24 promile!

16. duben 2010

Alkohol za volantem - problém všech civilizovaných zemí. Bohužel stále ještě mnoho řidičů si neuvědomuje, že pokud v jejich krvi koluje alkohol, nemají úplně pod kontrolou své chování a pomalejší reakční doba může mít v silničním provozu fatální následky. I proto od začátku roku zpřísnila naše dopravní policie své kontroly a při každé se musí řidič podrobit dechové zkoušce na alkohol.

První tři měsíce ukazují, že to je krok správným směrem.

Takhle si od začátku roku oddechlo mnoho našich řidičů, i když sami určitě velmi dobře věděli, že alkohol k řízení auta nepatří. Bohužel hodně motoristů tento ze svého pohledu "drobný problém" neřeší. Téměř 5,5 tisíce z nich však mělo tentokrát smůlu - odhalila je policejní hlídka. Na druhou stranu ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku zjistili dopravní policisté jen zhruba o deset procent víc hříšníků.

"Nárůst případů zjištěného alkoholu v krvi řidiče není nikterak velký, zhruba 300. Vycházíme z toho, že řada řidičů chápe problematiku alkoholu, a než usednou za volant, několikrát si rozmyslí, jestli před jízdou budou pít. Domnívám se proto, že pozitivní roli sehrálo i preventivní působení policie na řidiče v otázce nebezpečí alkoholu v krvi za volantem," vysvětluje ředitel naší dopravní policie Leoš Tržil

Téměř třetina zjištěných případů alkoholu za volantem nepřekročila hranici 0,24 promile. A to je podle odborníků míra, která neovlivňuje schopnost člověka řídit bezpečně vozidlo. Vědí to i policisté, kteří však musejí dodržovat literu zákona, podle níž je u nás nulová tolerance alkoholu v krvi.

"Z hlediska stávající praxe zatím nebudeme měnit postup při provádění dechové zkoušky. Čekáme na stanovisko ministerstva zdravotnictví, které by mělo na základě jednání s ministerstvem dopravy určit, jak jednat v situaci, kdy při dechové zkoušce byla zjištěna nízká hladina alkoholu v krvi řidiče."

Jenže 30 procent případů zjištěného alkoholu v nízkých hladinách je průměrné číslo za celou republiku. Zajímavější je pohled do krajů. Například v Pardubickém kraji bylo odhaleno jen 11 procent řidičů s alkoholem pod 0,24 promile, zatímco v Olomouckém kraji bylo těchto řidičů téměř 63 procent.

"Ukazuje to na stav problematiky alkoholu za volantem v jednotlivých regionech. Někde není vysoký ani počet zjištěných případů, ani naměřené hodnoty při dechových zkouškách. Samozřejmě jsou v jednotlivých regionech určitá specifika, ale to je na vedoucích příslušnících, aby se jimi zabývali."

Na druhou stranu, většinu nehod pod vlivem alkoholu mají na svědomí řidiči s jedním a více promile alkoholu v krvi. Zároveň právě tito řidiči zabíjeli, i když za první tři měsíce tohoto roku jen čtyřikrát, loni zahynulo při alkoholových nehodách 27 lidí. Proto budou policisté i nadále pokračovat v přísnějších kontrolách řidičů, zda před jízdou nepožili alkohol či jinou návykovou látku.

autor: evk
Spustit audio