IAA: Podzimní svátek aut je tu

12. září 2011

Už po 64. se do Frankfurtu nad Mohanem sjedou milovníci aut. Na návštěvníky opět čekají desítky světových i evropských premiér a vzhledem k pořadatelské zemi lze očekávat, že především německé automobilky budou chtít dát jednoznačně najevo, že krize automobilového průmyslu je nenávratně pryč.

Můžete se těšit na nový malý Volkswagen Up, novou podobu mercedesu třídy B nebo třetí generaci Opelu Zafira. Rovněž bude zajímavé sledovat, jaký směr nabraly ekologické vozy, které byly hvězdami autosalónů posledních let. Připraveny jsou i desítky koncepčních vozů a chybět nebudou ani supersporty, o nichž si většina z nás může nechat jen zdát.

Vzhledem k tomu, že Frankfurt není příliš daleko, okolo pěti, šesti hodin jízdy autem, lze očekávat i velký zájem českých motoristických fanoušků. Z Prahy do Frankfurtu je ideální trasa po dálnici D5 přes Rozvadov, Norimberk a dále do Frankfurtu. Cesta měří zhruba 550 kilometrů a náklady vyjdou na 55 eur – jsou to jen náklady na palivo, protože na německých dálnicích se poplatky neplatí. S parkováním u frankfurtského výstaviště nebudete mít problém, protože tu jsou rozlehlé garáže s dostatečnou parkovací plochou a dopravu mezi garážemi a areálem výstaviště zajišťují autobusy, takzvané Shuttle Busy.

Pro odbornou veřejnost stojí vstupné ve dnech 15.–16. 9. celkem 45 eur, víkendové vstupné ( tedy 17. a 18. 9. a 24. a 25. 9.) je 15 eur a v pracovní dny od 19. do 23. 9. činí 13 eur.

Audi
Ingolstadtská automobilka si připravila světové premiéry nových modelů řady S. Především modely S6 a S6 Avant s motorem 4.0 TFSI o výkonu 420 koní, ale se spotřebou sníženou o 25 procent, si zaslouží pozornost. Stejný motor bude představen pod kapotou modelu S7 Sportback, naopak u modelu S8 je jeho výkon naladěn na 520 koní. Na stánku bude k vidění i koncept Audi A2, který by mohl být náznakem pokračovatele nepříliš úspěšného modelu z 90. let minulého století nebo představa o městském autě Audi Urban Concept s unikátním pojetím interiéru 1+1.

BMW
Hvězdou stánku mnichovské automobilky bude bez diskuse pátá generace sportovního sedanu M5 s motorem V8 o výkonu 560 koní. „Malou velkou“ výstavní premiéru si odbude i nejmenší model značky s modrobílou leteckou vrtulí ve znaku, a to druhá generace řady 1.

Citroën
Francouzská automobilka hodlá na IAA pokračovat v odhalování modelů řady DS. Zatímco před rokem a půl se novým směrem vydala DS3, na jaře v Ženevě byla představena DS4 a na IAA trojlístek doplní charismatická DS5.

Fiat
Turínská automobilka pokračuje ve své ofenzívě a ve Frankfurtu to bude tím, co umí nejlépe – novou, už třetí generací malého a populárního modelu Fiat Panda. Zkrátka nepřijdou ani příznivci legendárního modelu Punto, kteří se dočkají mírných změn a po přívlastcích Evo a Grande i návratu k prostému pojmenování Fiat Punto.

Ford
Modrobílý ovál si na frankfurtském výstavišti dopřeje luxusu v podobě největšího stánku na této výstavě v historii automobilky. Slibuje na něm představit celkem čtyři světové premiéry, přičemž jednou z nich má být finální podoba sportovního provedení poslední generace Focusu – verze ST.

Honda
Japonská automobilka by se ráda vrátila na výsluní, i proto si hodně slibuje od nové generace modelu Civic, který bude od počátku příštího roku brázdit evropské silnice výhradně jako pětidveřový hatchback. Facelift prodělala také hybridní Honda Insight.

Hyundai
Z českého pohledu bude určitě lákat světová premiéra nástupce modelu i30, který se bude i nadále vyrábět u nás v Nošovicích. Očekává se, že naváže na neočekávaný úspěch první generace, která byla světu představena v roce 2007.

Chevrolet
Americká automobilka si připravila evropskou premiéru své vlajkové lodi Chevroletu Malibu, který je prezentován jako osmá generace a nástupce modelu Malibu.

Lancia
Italská designová a imageová značka nejen u nás zažívá vzkříšení. Po uvedení nové generace „dámské kabelky“ Lancia Ypsilon si do Frankfurtu připravila kabriolet Flavia Cabrio, který ovšem nedává zapomenout na původní modely automobilky Chrysler.

Lexus
Hlavním tahákem luxusní odnože Toyoty bude světová premiéra hybridního sportovního sedanu GS 450h. Evropskou premiéru si pak odbudou modely GS 350 a CT 200h F-Sport.

Mazda
Japonská automobilka ukáže svoji představu kompaktního auta pro volný čas pod označením CX-5, jehož podobu naznačil koncept Minagi. Velmi mírných úprav, především vnějšího vzhledu, se dočká také úspěšná Mazda 3.

Mercedes-Benz
Domácí automobilka si nenechá ujít příležitost a tradičně opanuje velkou část frankfurtského výstaviště. Tentokrát jí bude jednoznačně dominovat nová generace třídy B. Ta opouští sendvičovou konstrukci karosérie a celkově se hlásí více k malým MPV, a to i přestože je celkově nižší. Jednoznačně nebude na IAA žádným „béčkem“, ale hvězdou první velikosti. Na opačném pólu bude výstavní premiéra poslední generace velkého SUV třídy M.

Opel
Ještě nedávno se mluvilo o krachu německé automobilky. Nyní se opět zvedá a na IAA se to bude snažit prokázat především premiérami nového Opelu Combo, který prozrazuje spolupráci a příbuznost s italským Fiatem a jeho modelem Dobló, a třetí generací oblíbeného rodinného modelu Opel Zafira. Jako třetí novinku ukáže Opel premiérově kompaktní kupé Astra GTC.

Peugeot
Francouzský lev si připravil dvě světové premiéry – allroadovou podobu své poslední novinky, modelu 508 s označením RXH, která nabídne i zatím ojedinělou hybridní verzi s naftovým motorem, a šestimístný koncept HX1.

Škoda
Mladoboleslavská automobilka sice slibuje už bezmála rok modelovou ofenzívu, ale ani ve Frankfurtu se pravděpodobně nedočkáme konečné podoby některého z jejích nových modelů. Největší hvězdou má být koncept MissionL, který by měl prakticky definitivně odhalit podobu další nové škodovky, která se má objevit napřesrok. A nedočkáme se asi ani odhalení nového nejmenšího modelu značky, který bude dvojníkem Volkswagenu Up! Nechme se překvapit…

Renault
Třetí z velkého francouzského trojlístku si na IAA připravil zásadní modernizaci druhé generace malého modelu Twingo. Ta by měla navíc naznačit budoucí vzhled ostatních modelů automobilky.

Subaru
Nové Subaru XV bylo jako koncept představeno na autosalónu v Šanghaji a na IAA si tento crossover odbude premiéru ve své finální podobě.

Toyota
Průkopník hybridních aut se snaží dostat z popularity modelu Prius maximum, a proto připravil premiéru Priusu+, který opět technologicky i uživatelsky, především z hlediska použití nových baterií, posouvá možnosti hybridních vozů o krok dál. Hlavním tahákem na stánku však bude odhalení třetí generace malé Toyoty Yaris.

Volvo
Švédská automobilka své premiéry tají až do prvního novinářského dne, ale dá se usuzovat, že ukáže studii velkého sedanu Universe, který ukázala v Šanghaji, nebo jeho variaci.

Volkswagen
Wolfsburská automobilka se rozhodla dostát svému jménu a konečně ukáže představu svého malého městského auta pro čtyři cestující, která dostala jméno Up!. Slibuje přitom řadu technologických novinek, například automatické nouzové brzdění, které nejsou ve třídě miniaut zatím běžné. Mělo by jednat o jedinou premiéru z očekávaného koncernového trojlístku VW, Seatu a Škody.

autor: pgj
Spustit audio