Frankfurt 2011: nová Toyota Yaris bude i jako hybrid!

13. září 2011

64. ročník světového autosalónu ve Frankfurtu má své hrdiny v podobě aut, která se představují ve světových premiérách. Jen namátkou: odhaleny byly nebo ještě budou nové generace modelů Hyundai i30, ten se bude dokonce vyrábět u nás v Nošovicích, dále Hondy Civic, Fiatu Punto a také Toyoty Yaris.

V případě Toyoty Yaris jde o třetí generaci veleúspěšného modelu, kterého se za deset let prodalo celosvětově pět a půl miliónu kusů. Ale pozor! Tohle auto už nemá být převážně ženskou záležitostí, ale má se „pochlapit“. Úspěch mezi ženami totiž není z pohledu japonské automobilky absolutním úspěchem. Sportovnější třetí generace yarisu má ulovit víc mužů a také mladší generaci, takže velmi důležitou roli při jeho vzniku hrál průzkum v mužské populaci.

„Třetí generace proto přichází s poměrně sportovním a dynamickým designem. Také navržené výbavy osloví nejen ženy, jak jsme u yarise standardně zvyklí, ale také muže – například verze výbavy Style má sportovní prvky vybavení, sportovní nastavení podvozku i spojlery,“ doplňuje Tomáš Vaněk z českého zastoupení Toyoty.

Tak jako většina moderních aut i nový yaris v porovnání s předchůdcem povyrostl, ale stejně jako on byl navrhován jaksi naruby. „Zvětšil se nejen o deset centimetrů do délky, ale také se zvětšil rozvor, a tím pádem došlo k zvětšení interiéru. Model je stavěn stejně jako v případě předchozí generace, tedy zevnitř ven – hlavní důraz se klade na vnitřní prostor a dělá se vše pro to, aby model byl co nejvíc kompaktní, ale zároveň nabídl vnitřní variabilitu a velikost.“

Toyota Yaris třetí generace

Nová Toyota Yaris přišla o část variability vnitřního prostoru. Už v ní nenajdete posuvnou zadní lavici, díky které jste mohli zvětšovat zavazadelník, nebo místo pro nohy cestujících vzadu. Může za to ekologie. „Vůz je celkově větší. Je to znát jak v prostoru pro nohy cestujících na zadních sedadlech, tak i v zavazadlovém prostoru – ten trochu narostl do délky. Do nové generace yarisu byla aplikována hybridní technologie, která neumožňuje toto zařízení mít ve voze,“ vysvětluje Tomáš Vaněk.

Nejmenší sériově vyráběný hybrid Toyota Yaris bude nasazen na evropský trh v létě příštího roku. Do té doby budou v nabídce dva benzínové motory 1.0 a 1.3 a diesel 1.4. Toyotu Yaris si za deset let na trzích v Evropské unii koupilo přes dva a půl miliónu zákazníků. Proto si japonská automobilka dala pro příští rok v Evropě s novým yarisem celkem smělé cíle. „Pro Evropu byla stanovena kvóta 200 tisíc vozů, my bychom chtěli v příštím roce prodat přibližně 1400 vozů,“ dodává Tomáš Vaněk.

autor: jař
Spustit audio