Ohrožený druh? Chodci!

22. prosinec 2008

Tak to máme daň z příjmu, silniční daň, daň z přidané hodnoty, a já nevím jakou ještě. Za všechno zkrátka nějakou tu daň platíme. A platí to i v případě pohodlného cestování autem. Bohužel, v takovém případě často platíme daň nejvyšší, a to vlastním životem. Každoročně tak u nás prakticky zmizí z naší mapy jedna vesnice. V průběhu dvanácti měsíců totiž na našich silnicích zemře přes tisíc lidí. A nejinak tomu pravděpodobně bude i letos. Počet obětí narostl i v právě uplynulém týdnu.

S rostoucí nervozitou před blížícími se svátky roste i počet nehod, vždyť ten poslední předvánoční týden se usadil na 5. místě letošního žebříčku. Naštěstí jejich následky tomuto umístění neodpovídají, i když nebyly zrovna malé.

"Pri těchto nehodách přišlo o život 19 lidí. Dalších 537 bylo zraněno, z toho 95 těžce. Výše způsobené hmotné škody při těchto nehodách byla odhadnuta na 150 milionů a 994 tisíc korun," konstatuje Petr Sobotka z Policejního prezídia.

Ačkoli běžně umírají nejčastějí řidiči, v uplynulých týdnech jsou nejohroženější skupinou chodci.

"U počtu usmrcených pokračuje nepříznivá prosincová bilance u chodců. Více než polovina usmrcených - 10 z 19 - byli v minulém týdnu chodci. "

Za 21 prosincových dnů tak zemřelo celkem 24 chodců. K tomu není co dodat. Snad jen to, že by si měli být vědomi toho, že, i když oni svítící auto vidí, řidič je může spatřit až vzdálenost několika metrů. Velmi často navíc chodí v tmavém oblečení, ve kterém splynou s okolím. V minulém týdnu byl tragický především začátek víkendu.

"Počet usmrcených byl největší v pátek, v sobotu a v neděli, kdy zemřelo na silnicích shodně po čtyřech lidech. Nejpříznivěji v tomto směru skončily nehody v pondělí a ve středu, kdy je hlášeno shodně po jedné oběti dopravních nehod."

U několika dopravních nehod, které naštěstí skončily pouze lehkými zraněními, zasahoval v minulém týdnu také záchranář Bořek Bulíček.

"Jedna taková nehoda se stala u obce Lety, kde se čelně srazila dvě osobní vozidla. Z místa nehody jsme převáželi čtyři lehce zraněné. Nicméně přes svátky i ruka v sádře nebo zašitá hlava budou znát, takže si to ti lidé budou pamatovat. U této nehody bylo kuriózní, že ani jeden z účastníků nebyl připoután, a přesto došlo jen k lehkým zraněním, ačkoliv po takové čelní srážce většinou bývají zranění těžká."

Jsou před námi vánoce, a tak na vás má Petr Sobotka ještě jednu prosbu, a má k tomu své důvody.

"Za posledních 15 let byl loňský Štědrý den ten nejtragičtější. Na silnicích zemřelo 7 lidí. V roce 2005 a v roce 1996 po šesti lidech. Jen dva tyto sváteční dny - v letech 1995 a 2006 - se obešly bez obětí na životech. A proto i o Vánocích jezděte opatrně."

Přání, které bychom měli vyslyšet. A nejen o Vánocích.

autor: pgj
Spustit audio