Alkohol a řidiči

30. prosinec 2008

Když si dám dvě desítky anebo dva panáky, tak můžu za volant po 4 a půl hodinách, pokud ale piva nebo panáky budou čtyři, pak i moje tělo bude bez alkoholu až za dvojnásobnou dobu, tedy po devíti hodinách. Bohužel takhle na první pohled jednoduchá rovnice neplatí vždycky a pro všechny. Rychlost odbourávání alkoholu v krvi je totiž věc velmi složitá a především individuální. Záleží nejen na pohlaví a na hmotnosti, ale i na dalších, pro někoho možná nečekaných faktorech. A proto by před blížícím se Silvestrem měli následující minuty poslouchat především řidiči.

V ženském těle je podle odborníků více tuku, který neváže alkohol a proto jeho odbourání trvá déle, někdy až dvakrát pomaleji než u mužů. Záleží na hmotnosti. Zmíněné dvě a půl hodiny potřebné na odbourání dvou piv-desítek se vztahovaly na 85 kilového muže. Je to ale čas hodně orientační, záleží třeba na tom, co jíme.

"Když pijeme na lačno, alkohol se vstřebá během půl hodiny, při lehce naplněném žaludku do hodiny. Při středně naplněném žaludku trvá odbourávání hodinu a půl, a když se hodně najíme, alkohol se plně vstřebává až třeba za dvě hodiny. Odbourávání alkoholu nelze nijak urychlit, odbourá se 0,2 promile za hodinu," konstatuje fyzikální zákonitosti primář oddělení soudního lékařství Nemocnice na pražské Bulovce doktor Michal Beran a zároveň přidává i další faktory, které rozhodují o tom, kdy naše tělo bude už bez alkoholu.

"Záleží na době, po kterou alkohol požíváme i na psychické a fyzické kondici v okamžiku požívání alkoholu."

Jinými slovy s kým a při jaké příležitosti pijete, což by při silvestrovských oslavách mohlo být spíše veselejší. U nás řidiči nemají povolenou ani kapku alkoholu v krvi, bohužel často právě alkohol dává některým lidem křídla.

"Takový řidič hlavně ztrácí jakékoliv zábrany, má pocit, že se mu nemůže nic stát a potom to odnesou i lidé, kteří alkohol nepožili. Pokud sedne za volant řidič, který má v krvi víc než 1,5 promile, je to vždycky život ohrožující jízda."

Říká záchranář Robert Kameník. Ale i zodpovědní řidiči by neměli silvestrovské či jiné oslavy podceňovat a měli by dobře vážit, když usednout za volant. Zbytkový alkohol totiž nemusíme ani vnímat, ale jak potvrzuje odborník na bezpečnosti silničního provozu Robert Šťástný, může hodně ovlivnit reakční dobu řidiče.

"Už mírné množství alkoholu otupuje opatrnost a zvyšuje eufórii vlastních schopností. Člověk začne víc riskovat . Ale je to samozřejmě hodně individuální, někoho může alkohol naopak hodně utlumovat, takže se prodlužuje jeho reakční doba na jakékoliv podněty a zužuje se jeho výhled. Neboli čím více má promilí v krvi, tím více se zužuje rozsah jeho zorného úhlu a jeho řidičský projev není vůbec přesný."

Dobrým pomocníkem jsou nejrůznější alkotestry, které se dají za pár stokorun koupit v lékárnách nebo na čerpacích stanicích. První měření ale dělejte až po zhruba čtvrthodině od požití alkoholu a pak je ještě několikrát zopakujte, aby byl zřejmý pokles. A jen dovětek, pokud policisté zastaví řidiče ještě do konce roku a budou mít podezření na alkohol, pak je jako důkaz nutná krevní zkouška, od prvního ledna, tedy hned po silvestrovské půlnoci už k prokázání míry opilosti stačí pouze fouknutí do alkotestru.

autor: evk
Spustit audio