Policie dohlédne na pomlázku

10. duben 2009

Velikonoční svátky patří na našich silnicích k nejtragičtějším dnům. Například v roce 2003 si nehody od pátku do pondělí vyžádaly 25 lidských životů. O rok dříve pouze během velikonočního pondělí zemřelo 8 lidí. Předloni zase 5. V jeden jediný den. Svoji roli hraje i alkohol. Jen loni byl u takřka každé druhé nehody o velikonočním pondělí. Proto se na tyto svátky policie pečlivě připravila i letos.

Velikonoce mají totiž svá specifika a policie to dobře ví.

"Jsou to pěkné velikonoční svátky, ale bohužel je to období, kdy řada řidičů vytahuje své miláčky - veterán, auto, motorku. Jsou to takzvaně sváteční řidiči, kteří vyrážejí na silnice," připomíná šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Policie se tedy logicky na tyto svátky připravuje, a to i v souvislosti se zvýšeným provozem.

"Za pátek, sobotu a neděli proběhne 51 regionálních dopravně-bezpečnostních akcí zaměřených na alkohol. K tomu jsou i bezpečnostní akce zaměřené na respektování základních pravidel silničního provozu. Opatření budou dle mého názoru dostatečná, dokonce na pondělí bude mít Správa hlavního města Prahy k dispozici i vrtulník na monitorování provozu na příjezdech."

Musíme se připravit na to, že na řadě míst se budou tvořit, i kvůli leckdy zbytečným nehodám, kolony. Trpělivost tedy bude na místě. S rozvahou bychom pak měli vyjet do jedné stopy.

"Většina motorkářů vytahuje své stroje po pěti měsících klidu, kdy na něm neseděli, takže zkušenosti lehce ochably a je potřeba si motorku znovu, jak se říká, osahat. Opravdu apeluji na všechny, hlavně na vzájemnou toleranci a úctu v silničním provozu."

Policie pak hodlá vrtulníky nasazovat nejen ve výjimečných případech.

"Minulý týden jsem jednal s ředitelem letecké služby a domluvili jsem se na tom, že po skončení mimořádných opatření, které byly minulý víkend, zpracujeme harmonogram, kdy by se vrtulník stal běžným prvkem v oblasti dohledu nad silničním provozem a nebyl jen záležitostí dopravně-bezpečnostních akcí. Vrtulníky by byly, protože letecká služba ukončila činnost v oblasti záchranky."

Dohled ze vzduchu by se tak měl stát běžnou záležitostí a umožnit přistižení těch, kteří si myslí, že když policisty nevidí, oni nemohou vidět je.

"Vrtulník monitorující provoz na některé komunikaci může pomocí radiostanice předat protiprávní jednání nějaké hlídce nebo dálničnímu oddělení, a to ho potom bude řešit. Vrtulníky jsou vybaveny záznamovou technikou, která je schopna rozpoznat registrační značku i z vyšší letové výšky. Do budoucna by se měly stát běžnou součástí výkonu."

K 16 rychlým Passatům a 70 novým motorkám tedy přibude další zbraň na piráty silnic.

autor: pgj
Spustit audio