Nemyslíš - zaplatíš cílí na motorkáře

6. červenec 2009

Velký, černý pytel, ze kterého trčí jedna ruka, jedna noha a vytéká z něj červená barva krve. Tak to je naštěstí jen atrapa, byť velmi působivá - motorkářský pytel, který je symbolem další části kampaně ministerstva dopravy Nemyslíš-zaplatíš. Právě o prázdninách přichází o život několik desítek motorkářů, byť ne vždy vlastní vinou. Ale právě oni by se měli o svůj život hlavně bát, i když někdy je to hodně těžké.

"Dnes je mezi lidmi relativně dost peněz, takže mnoho mladých lidí si kupuje motorky. Jak se říká, je to IN. Každý z nich má ale nějakého známého, který nehodu měl. Já bych řekla, že to je spíš o rozumu, protože mám starší přátelé, kteří jezdí na motorkách, a ty říkají, že budou muset motorky nejspíš prodat, protože jinak se na nich zabijí. Motorky jsou v dnešní době už natolik silné, že se jejich rychlost dá jen těžko korigovat."

Tak to je hodně zajímavý názor zkušené řidičky s motorkářskými kamarády. Je ale otázkou, kdy přichází ta chvíle, že si člověk uvědomuje, jak nebezpečná vlastně motorka může být. A právě tady je prostor pro preventivní kampaň. Zmíněný motorkářský pytel se díky tomu letos podívá na téměř všechny motorkářské roadshow, kde tým Besipu bude také upozorňovat na nebezpečí řízení pod vlivem alkoholu a drog. A nejen to, jak prozrazuje ministr dopravy Gustáv Slamečka, velkou roli by v této části kampaně měl sehrát úspěšný motocyklový závodník Lukáš Pešek.

"Cíleně to děláme kvůli tomu, že chceme působit na motorkáře v přímém kontaktu - proto je zvolena právě forma účastí na roadshow. Na druhé straně chceme využít někoho, o kom si myslíme, že má mezi motorkáři autoritu. A kdo by ji měl mít větší než profesionální jezdec na motorce, který je pro mnohé velkým vzorem a zároveň má obrovské zkušenosti. Přece jen ví, že silnice není závodní dráha."

A ví to skutečně stoprocentně. V civilu totiž tento pražský závodník jezdí pouze na motokrosové motorce, na silnici se silným strojem Lukáše Peška nepotkáte.

"V provozu nejezdím, je to nebezpečné a bojím se toho," říká člověk, který na tratích mistrovství světa jezdí na motorce až 180kilometrovou rychlostí. Ale možná právě proto, může zapůsobit na mnohé mladé, nezkušené a ze silných motorek nadšené lidi.

"Myslím si, že tahle akce je skvělá a určitě má smysl. I já jsem se do ní osobně zapojil a budu se snažit lidem vysvětlit, že provoz není závodní okruh. Také doufám, že bude méně mrtvých motorkářů. I kdyby to mělo zachránit jenom pár, tak každý život je dobrý."

Motorkáři totiž patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu, byť sedí na silném stroji.

autor: evk
Spustit audio