Děti se bojí psa, ne auta

31. srpen 2009

Bezpečně do školy - to není jen název našeho dnešního tématu, ale i jméno projektu ministerstva dopravy. Čím se zabývá, je jasné už podle názvu. Jeho cílem je snížit počet mrtvých dětí na silnicích. Podle statistik jich v loňském roce zemřelo 17, z toho 7 v autě, 7 na chodníku, dvě na kole a jedno na motorce.

Dlouhodobě počet dětí zabitých na silnicích v Česku klesá. Srovnání letošních sedmi měsíců se stejným obdobím přesně před rokem vypadá dobře. Možná i díky stále populárnějšímu rozvážením dětí do škol vlastním autem.

"Vození dětí autem do školy je celoevropský trend. Rodiče se tímto způsobem snaží chránit své dítě. Ovšem neuvědomují si, že tím, že chtějí zastavit přímo před vchodem do školy, ohrožují ostatní děti, které se musí proplétat mezi auty," říká Blanka Sunkovská z ministerstva dopravy. Pravidlo pro řekněme 'nesobecké' zastavení u školy přitom není složité. Prostě nestojíme hned před 'školním' přechodem, abychom ostatním dětem nekomplikovali cestu.

"Vždy dbejte na to, aby děti vystupovaly na chodník, ne do vozovky," dodává Sunkovská.

Auto ale nemusí být nutně nejlepší varianta, jak se do školy dostat. Mnoho dětí jezdí hromadnou dopravou nebo chodí pěšky.

"Rodiče by měli s dětmi trasu projít a upozornit na místa, kde mají nebo naopak nemají silnici přecházet. Vhodné je také zopakovat si s dětmi základní pravidla pohybu dětí na ulici," doporučuje Blanka Sunkovská.

Ten se totiž v dětském pojetí od toho našeho 'dospěláckého' dost liší.

"Každý rodič by měl zvážit, co je pro jeho dítě bezpečnější. Pokud dítě dojíždí do školy MHD, tak by ho rodiče měli upozornit na nebezpečí přebíhání ulice před autobusem a také problémy s nastupováním a vystupováním," vysvětluje Sunkovská

Děti mají prostě jiný svět a jsme to my dospělí, kteří si to musíme neustále opakovat a na děti dávat pozor.

"Je to především jejich fyzická a mentální vyspělost. Děti jsou malé, a proto v silničním provozu lehce přehlédnutelné. Nemají ještě takové znalosti ohledně bezpečnosti silničního provozu, nemají naučeny základní návyky a také si neváží vlastního života."

Pokud je dítě malé - uvádí se do deseti let - nebo je cesta do školy složitá, měl by s ním do školy chodit rodič, pomocí může být i skupinka starších dětí. Dojíždějící děti by rodiče měli vypravit včas, aby nebyly ve stresu, protože pak mají blíž ke zkratovému jednání. V klidu by také měli být řidiči, aby si mohli dovolit u školy sundat nohu z plynu a zároveň svou pozornost vybičovali na maximum. Protože ať je to jak chce, jsme to my dospělí, kdo má za děti zodpovědnost.

autor: pek
Spustit audio