Nafukovací autosedačka

10. listopad 2009

Používání autosedaček - neboli "dětských zádržných systémů" - nám nařizují dopravní pravidla. Většina rodičů sice policejní dozor v tomto směru nepotřebuje, sami přece chtějí převážet svá dítka v bezpečí, ovšem ignoranti, kteří by vyrazili s dětmi bez autosedaček, riskují minimálně postih. V blokovém řízení jim hrozí pokuta až do výše dvou tisíc korun a navíc je tento přestupek ohodnocen dvěma trestnými body.

I když jsme šoféry vozící děti v autě bez toho, aniž by je připoutali do autosedačky, označili expresivně za ignoranty, vždy tomu tak být nemusí. Je totiž třeba spravedlivě uznat, že čas od času děti bez sedaček převážejí například prarodiče. Málokdo by mohl čekat, že si kvůli několika kilometrům ročně nechají na zadním sedadle rozložitou autosedačku.

"Představujeme novinku na českém trhu, nafukovací dětskou autosedačku," říká Lenka Beránková z firmy Gumotex.

Nafukovací gumová autosedačka, na kterou má firma patent, je vhodná přesně pro zmiňované události.

"Je určená pro děti v hmotnostní kategorii 15 až 36 kg, tedy kategorie 2 a 3 (spíš pro větší děti). Hlavní výhodou je její maximální skladnost," dodává Lenka Beránková.

Balíček se sedačkou má minimální rozměry - zhruba 30 x 30 x 10 centimetrů. Tradiční argumenty všech, kteří převážejí děti jen příležitostně - ať už jsou to dědečci, strýcové nebo třeba taxikáři - by díky autosedačce mohly být minulostí. Pořizovací cena je 1 400 korun, což sice není zrovna málo, na druhou stranu nejde ani o sumu nedostupnou.

"Podsedák, který s touto sedačkou lidé často srovnávají, je trochu levnější, cena se pohybuje kolem 500 korun, ale naše nafukovací sedačka je pro dítě jak pohodlnější, tak bezpečnější. I z reakcí, které máme od samotných dětí, víme, že se jim sedačka líbí. Je příjemně měkká, mohou se v ní mírně pohupovat a poskakovat. Jsou z ní nadšené," popisuje Lenka Beránková.

Autosedačka má za sebou pochopitelně všechny homologační testy podle posledních norem a předpisů. Pokud byste o gumové nafukovací sedačce neuvažovali jen jako o příležitostné, ale chtěli ji mít pro svá dítka nastálo, asi si při srovnávání s konkurenčními sedačkami všimnete, že jí chybí boční ochrana.

"Možná to budeme řešit nějakým testováním, ale obecně je celkem složité boční opěrky definovat. Legislativa to nijak neupravuje. Boční crashtesty nejsou definované a boční opěrky dětských autosedaček ani nejsou povinné," uzavírá Lenka Beránková.

Nafukovací autosedačky se staly nedávno výbavou také sanitek v Brně a v Praze. Složené totiž nezabírají místo a nafukování v případě potřeby zabere pouhou minutu.

autor: pek
Spustit audio