Pijeme a řídíme. Ví někdo proč?

20. leden 2010

Největšími pijany na světě jsou podle Světové zdravotnické organizace obyvatelé Lucemburska. Češi jsou druzí. Na rozdíl od Velkovévodství Lucembursko v České republice platí nulová tolerance k alkoholu za volantem.

Zatímco v Lucembursku můžete vyrazit s autem do ulic, i pokud máte pod 0,8 promile alkoholu v krvi, v Česku riskujte postih v každém případě, kdy "nadýcháte". Je zvláštní, že i přes přísná pravidla loni na českých silnicích přibylo mrtvých s alkoholem v krvi.

"Na prvním místě v žebříčku negativních trendů jsou nehody zaviněné pod vlivem alkoholu a především prudké zvýšení počtu usmrcených osob," nahlíží do statistik dopravních nehod Josef Tesařík z policejního prezidia a pokračuje: "Při těchto nehodách zahynulo celkem 123 lidí, což je nárůst o 43 osob. Vyjádřeno v procentech je to 54procentní nárůst. Absolutní i relativní zvýšení je tedy značně vysoké."

Od roku 2003 se přitom počet zabitých s alkoholem v krvi stále snižoval. Skokový nárůst mrtvých pijanů v roce 2009 si policisté neumí vysvětlit jinak než banálním "lidé prostě víc pijí". Interní data, která mají muži zákona ze svých preventivních kontrol, je v tom utvrzují.

"Porovnáme-li to s nárůstem pozitivních kontrol, při kterých byl zjištěn alkohol v krvi řidiče, můžeme říct, že se jedná o všeobecný trend ve společnosti - řidiči jednoduše víc pijí. Nutné je zdůraznit, že velice častá kombinace je alkohol a jízda bez řidičského oprávnění nebo řidičského průkazu," upozorňuje Josef Tesařík.

Do této kategorie nepatří jen tací, kteří řidičský průkaz nikdy nedělali, ale zároveň ti, kteří o něj kvůli porušování dopravních pravidel přišli. I to podle Ivana Bílka, náměstka policejního prezidenta, dokazuje, že bodový systém funguje: "Řidiči, kteří nasbírali 12 trestných bodů - mezi nimi bylo i mnoho pirátů silnic - už nepředstavují pro silniční provoz hrozbu."

A zřejmě už nikdy představovat nebudou. Nejvíc opilců zemřelo loni v Pardubickém okrese. Bylo jich sedm. Opava je v tomto směru druhá nejhorší a třetí skončil okres Brno-venkov. Zajímavý je i pohled na jednotlivé kraje. Zatímco na severní a jižní Moravě hrál alkohol hlavní roli u více než tisíce dopravních nehod, v jižních a západních Čechách jsou čísla těchto nehod poloviční. Tím se však policie příliš nezabývá - problém řeší plošným zavedením preventivních kontrol pro všechny zastavené řidiče.

"Předběžná čísla z úvodních dvou týdnů letošního roku svědčí o tom, že razantní kontroly jsou účinné," libuje si Ivan Bílek.

V Motožurnálu s dovolením počkáme na data za delší období a pak se na alkohol v provozu podíváme znovu. Vysvětlení, že "lidé prostě víc pijí", nám přijde příliš jednoduché, než aby bylo pravdivé. Spíš se domníváme, že nárůst opilců souvisí s loňskou novinkou.

Pokud byla v krvi řidiče zjištěna vyšší hladina alkoholu než jedno promile, zabývá se tím soud, nikoliv správní úřad. A prý platí, že vyhýbat se rok soudu, během kterého musí být přestupek vyřešen, je snazší než nechodit ke správnímu jednání na úřad. Ovšem celé to může být i jinak. Mimochodem, doteď jsme mluvili jen o řidičích aut, jenže máslo - přesněji řečeno pivo a víno - na hlavě mají také cyklisté a chodci.

autor: pek
Spustit audio