Za dítě odpovídá i babička

30. červen 2010

Tak nám skončil školní rok. Děti dostaly vysvědčení, a ať byla jakákoli, teď je čekají dva měsíce prázdnin. Málokdo s nimi ovšem může strávit celou dobu. Proto je svěříme tu na týden babičce, tu pojedou za kamarády a pak zase na tábor. Po celou dobu však za ně bude někdo odpovědný. Jenže děti velmi rychle zapomenou na pravidla, která jsme jim v průběhu roku tloukli do hlavy. U nich vítězí hra, snadno se zapomenou a to je k nějaké nehodě vždy velmi blízko.

Děti mají daleko lepší schopnost regenerace. Proto jde v případě odřenin nebo zlomenin prakticky jen o dobu léčby. Nejhorší jsou ovšem vždy zranění hlavy a je jedno, zda by se jednalo o případný úder do kapoty auta, do stromu či při pádu na zem.

„Nejzávažnější zranění je zranění hlavy, tedy mozkolebeční poranění. Dojde-li ke zranění končetin, dítě se většinou uzdraví byť při dlouhodobější léčbě. Děti jsou však menší a dochází k vážným poraněním hlavy, která mohou mít následky i na samotný intelekt dítěte,“ varuje záchranář Alan Ryba.

Hlavu dítěte bychom tedy měli chránit v první řadě. Ne nadarmo jsou pro děti povinné cyklistické přilby. „Například pojedete-li na kole 25 až 30kilometrovou rychlostí a upadnete na zem, je to srovnatelné s pádem z druhého patra hlavou na beton. Následky jsou naprosto jasné, a přilba je proto nutností,“ upozorňuje další záchranář Michal Mareček.

Jenže přilby jsou povinné na kolech. Stejný význam však mají na inline bruslích, skateboardech nebo i obyčejné koloběžce. Stejně tak náraz dětské hlavy do přístrojové desky v autě poté, co proletí mezi předními sedadly, bývá smrtelný stejně jako náraz do bočního sloupku. Tady samozřejmě dítě chrání autosedačka a ne přilba. Ovšem právě o prázdninách nastávají situace, kdy se rozhodneme převézt dítě nebo několik dětí třeba na koupání k rybníku bez sedaček. Pokuta a body je to nejmenší co nám v takovém případě hrozí. Za dítě máme totiž vždy odpovědnost my dospělí, i když na ně jenom dohlížíme nebo jsou nám svěřeny.

„Přestupku se dopustí ten, kdo ponechá nezletilé dítě, tedy dítě do 18 let, bez náležitého dozoru, přiměřeného věku a rozumové vyspělosti, čímž ho vystaví nebezpečí vážné újmy na zdraví,“ konstatuje právník Zdeněk Svátek.

A to se bude řešit především ve chvíli nehody. „Míra odpovědnosti se bude posuzovat individuálně. Vina může být také na řidiči, protože zákon ukládá, že řidič musí dbát zvýšené opatrnosti vůči dětem. Může se také stát, že odpovědnost bude na straně rodičů, kteří nechali dítě jít bez dozoru, aniž by bylo dostatečně způsobilé k účasti v silničním provozu,“ vysvětluje právník Jan Kněžínek.

Pakliže bude za nehodu odpovědné dítě, veškeré škody zaplatí ten, kdo ho měl na starosti. A nemusí to být jen přímý příbuzný. Týká se to i vedoucích na táborech nebo třeba jen známých, s jejichž dětmi si to naše vyrazilo na výlet.

Podle občanského zákoníku platí, že společně s dítětem odpovídají za škodu ti, kteří nad ním měli vykonávat dohled, to znamená jeho zákonní zástupci. Budou to právě oni, kdo škodu zaplatí. Teoreticky to může být kdokoliv, kdo porušil nějakou právní povinnost - například i ten, komu bylo dítě svěřeno, a on dopustil, aby v tomto případě došlo k porušení právní povinnosti,“ uzavírá Jan Kněžínek.

Pozor! Dítě nemá povinné ručení, proto veškeré škody půjdou případně z naší kapsy, nehledě na to, že budeme mít před očima jeho utrpení. Často je však součástí pojištění domácnosti i pojištění odpovědnosti, které se vztahuje na všechny členy domácnosti, tedy i na děti. Škoda je pak tedy hrazena nikoli rodiči, ale právě pojišťovnou.

autor: pgj
Spustit audio