Vjetí do protisměru budou hlídat cedule

18. červenec 2011

Na více než 150 dálničních nájezdech hrozí, že řidič vjede do protisměru. Jen pro představu, tento počet odpovídá zhruba počtu nájezdů po celé D1 z Prahy do Ostravy. Dopravní policisté proto ve spolupráci s ministerstvem dopravy začali dělat opatření, aby problematická místa z našich dálnic vymizela.

Policejní kontroly na těchto sjezdech totiž odhalily neuvěřitelných 326 závad a toto číslo ohromilo i šéfa naší dopravní policie Leoše Tržila. „Tak velké množství závad jsem opravdu nečekal. Buď tam dopravní značení zcela chybělo, nebo bylo zakryto zelení či dokonce reklamní plochou. A některé značky měly už opravdu špatnou kvalitu.“

Dá se tedy říct, že řidiči, kteří vjedou do protisměru, v tom jsou skoro nevinně. Své o tom ví třeba herec Oldřich Kaiser, který v roce 2001 jel do Liberce, a najednou se proti němu objevilo v protisměru auto. Bohužel střetu nešlo zabránit a německý řidič na svůj omyl doplatil životem.

I zkušenosti dálničních policistů jednoznačně potvrzují, že až na výjimečné případy, kdy řidiči například utíkají před policií, vjedou do protisměru omylem. „Jsou to individuální případy: někdo může být pod vlivem alkoholu nebo drog, jiný se splete kvůli neznalosti místa a další například zase dlouho neřídil,“ přibližuje Dušan Tichopád z dálničního oddělení Ivanovice na Hané, ze kterého jsou policisté poměrně často voláni k řidičům v protisměru.

„Okamžitě se vyjíždí k místu, kde bylo spatřeno vozidlo v protisměru tak, aby se ho co nejrychleji podařilo zastavit. Neexistuje však na to přesný návod, liší se to podle konkrétního úseku. Důležité také je, jak se řidič chová, jak jede rychle nebo jestli si svoji chybu vzápětí uvědomí. Roli tu hraje více aspektů,“ říká Dušan Tichopád.

A pokud už se náhodou stane, že někdo vjede do protisměru, měl by se pokusit co nejrychleji dálnici opustit a zavolat policii. „V případě, že to situace dovoluje, je dobré se otočit a odjet. Pokud to však možné není, zastavte co nejblíže ke svodidlům, zapněte výstražná světla a zavolejte 158. Policie potom případně zastaví provoz a pomůže vám se otočit,“ popisuje Leoš Tržil.

Mnohé nájezdy už byly upraveny tak, aby byly přehledné. Ministerstvo dopravy však chce od podzimu na problematická místa instalovat speciální značky. „Určitě si z konce 80. a 90. let pamatujete, že při výjezdu z čerpacích stanic byly umístěny cedule, které varovaly před použitím bezpečnostních pásů nebo například rozsvícením světel. Tento program bychom chtěli obnovit – na značkách by bylo znázorněno, kterým směrem se na komunikaci správně najíždí, protože při velké rozloze některých odpočívacích ploch může být problém potom najít správnou cestu zpět na dálnici,“ vysvětluje Jakub Ptačinský.

Kromě toho jsou některé mýtné brány naprogramovány tak, aby na auto v protisměru automaticky upozornily dálniční policii.

autor: evk
Spustit audio