Na kole do hor jedině s přilbou!

23. červen 2013

Cyklisté v Krkonoších už to znají, ale pro ostatní to může být překvapením. Horská služba ve spolupráci s Besipem kontroluje, jestli mají přilbu. Ze zákona je povinná jen do 18 let, jenže statistiky jsou neúprosné – kdyby všichni cyklisté měli na hlavě přilbu, pak by jich na našich cestách zahynulo až o dvě třetiny méně. A tak se třetí ročník projektu „Na kole jen s přilbou“ rozšířil i do dalších našich hor, o tomto víkendu startuje v Beskydech.

„Vypadá to tak, že začnete rozhovor s jedním cyklistou a postupně se všichni přidávají a ve finále tam máte hlouček lidí, kteří se navzájem překřikují a vyměňují si zkušenosti, takže my z toho máme víceméně jen dobré zkušenosti,“ ohlíží se za předchozími dvěma ročníky jeden z autorů projektu Daniel Řípa, podle kterého právě nenošení anebo špatné používání přilby je hlavním důvodem zranění cyklistů na horách. Dokonce, jak vyplývá ze statistik Horské služby, je to častější problém než alkohol nebo přecenění vlastních sil.

Čtěte také

„U nás zákon nutí cyklistu vzít si helmu jenom do 18 let. Zdá se, že všeobecně si každý starší cyklista řekne, že už mu to zákon nenařizuje, tak helmu mít nemusí. To je právě cílem našeho projektu – vysvětlit jim formou komunikace a přátelského rozhovoru důležitost přilby a případné následky, ke kterým může dojít, pokud ji mít nebudou,“ popisuje Daniel Řípa.

Členové Horské služby mají své hory dobře zmapované a tak si vždy vytipují stezku nebo chodník, kde jezdí hodně cyklistů, které pak oslovují děvčata či chlapci z Besip týmu, tak jako třeba Bára Vrabcová.

„Spousta lidí nosí bezpečností přilbu, protože to je bezpečné, ale už neznají další věci okolo. Například jak správnou přilbu vybrat nebo jak ji správně nasadit. Lidé jsou hodně vstřícní a pro informace si rádi sami přijdou. Hodně lidí bez přilby se za sebe potom stydí, doslova,“ říká se smíchem Bára Vrabcová.

Výhodou je, že při těchto setkáních si lidé mohou cyklistické přilby i vyzkoušet, takže mohou snadno zjistit, že jsou lehké a vzdušné.

Čtěte také

„Samozřejmě rádi poradíme, jak si přilbu vybrat, jaké existují materiály, co je třeba nutné vědět. Například když přilba projde nějakou nehodou, je nutné ji vyhodit, protože nikdy nevíte, jestli někde není prasklá,“ vysvětluje Daniel Řípa. Cyklistický Besip tým můžete v našich horách potkávat každý víkend prakticky až do konce září.

autor: evk
Spustit audio