Napříč Sibiří se škodovkou: cestování bez hranic

16. srpen 2007

Expedice Scout Experience 2007 vrcholí. Do konce tohoto týdne by 10 aut z Mladé Boleslavi MĚLO dojet do cíle Transsibiřské magistrály ve Vladivstoku. Mezi dobrodruhy je i Petr Jansa, s nímž se teď podíváme na průběh expedice poněkud z jiného úhlu pohledu.

Jiná země, jiný mrav, říká se, ale ono to v jedné zemi platí i bez toho, abyste ji opustili. Za poslední 2 dny jsme projeli tolik států, že by to nebylo možné - kdyby to nebylo v zemi, kde nic není nemožné. Vyrazili jsme od Bajkalu, kde tamní krajina připomíná Finsko, a projeli jsme do Mongolska.

Druhý den jsme začali ve Skotsku a příroda na nás nezapomněla ani s deštěm - dokonalá iluze. Jen sedět v bačkorách u krbu, popíjet whisky a číst si Orwellovu fantazii 1984.

Jako mávnutím kouzelného proutku se okolo nás objevuje podzimní Španělsko a hned potom Portugalsko.

Na mnoha místech jsme si zase připadali jako doma. Dívej, to je cesta na Kokořín a tamhle Šumava, vidíš, Katka trénuje, že by ještě jela v Liberci? A tady to vypadá jako na Královéhradecku.

A na závěr nás vítaly nekonečné stepi Ruska, a to jsme ho přitom ani na minutu neopustili.

Je mi trochu líto, že jsem se onou krajinou jen tak prohnal. Jak to bývalo krásnější, když lidé měli koně jen pod zadkem a ne pod kapotou. Na koni by to totiž byla nádhera...

autor: pgj
Spustit audio