Cestování po zemích: Španělsko

9. červenec 2008

Návštěva bývalé římské kolonie zvané Hispánie vás rozhodně nenechá chladnými. Pokud ovšem ve svém voze nemáte klimatizaci. Jak cestovat a na co si dát pozor při cestování autem po španělských silnicích a dálnicích? To vám právě teď poradíme.

Pravidla jsou ve Španělsku totožná s těmi českými a dodržování dopravních předpisů je i v této zemi samozřejmostí. Sankce za přestupky jsou vysoké. Policisté mohou uložit pokutu na místě do 302 eur. V případě menšího přestupku může být snížena až o 30 procent, jestliže motorista zaplatí pokutu ihned. Překročení povolené rychlosti a větší množství alkoholu v krvi řidiče než je 0,5 promile vás bude stát 300 až 600 eur a můžete na tři měsíce přijít o možnost řídit na tamních silnicích.

Ve Španělsku neexistují dálniční známky, ale pouze mýtné brány, jak dodává naše spolupracovnice Lubica Zlochová: "Španělské dálnice mají na převážné části území kvalitní povrch, zejména na placených úsecích, které se španělsky řeknou peaje. Platí se formou mýta, dálniční známky tu neexistují. Vedle placených úseků existují i alternativní neplacené trasy označené jako Auto via."

A mějte na paměti, že chodci mají na španělských silnicích výsadní postavení.

"Je tu naprosto zažité dávat přednost chodcům, auta jim často zastavují i mimo zebry."

Španělé jsou za volantem dost svérázní, zvláště na jihu v andaluských městech. Nemělo by vás překvapit, že někteří projedou křižovatku na červenou. Až budete před semaforem brzdit, dejte pozor, aby do vás zezadu nenarazili. A pokud se tak stane, nebo se dostanete i do jiných dopravních potíží, volejte kdykoli linku tísňového volání 112. Do dvaceti vteřin vás spojí s operátorem a domluvíte se anglicky, portugalsky, francouzsky, italsky i německy. Až budete chtít natankovat, určitě vás bude zajímat obsluha na čerpacích stanicích i ceny pohonných hmot:

"Cena pohonných hmot byla v minulých týdnech velmi pohyblivá, teď ale trochu klesla. Momentálně se cena Naturalu pohybuje od 1,20 do 1,40 eura, záleží na jednotlivých čerpacích stanicích. Diesel je dražší přibližně o deset eurocentů za litr. A na některých pumpách je zvykem nejdříve zaplatit a teprve potom natankovat."

O španělských silnicích se říká, že jsou bezpečné. Neplatí to ale, když své auto i s věcmi necháte bez dohledu.

"Je dobré auto dobře zamknout a nenechávat v interiéru vozu nějaké lákavé předměty. Krádeže tu naštěstí nejsou nijak zvlášť rozšířené, ale opatrnosti není nikdy dost."

Nezapomeňte si cestu dobře naplánovat a počítejte s dostatečnou časovou rezervou.

autor: krr
Spustit audio