Cestování po zemích: Francie

18. červenec 2008

"Mluvím-li o městě, myslím tím Paříž, mluvím-li o státě, mám na mysli Francii, mluvím-li o zemi, myslím tím celý svět," nechal se kdysi slyšet Napoleon Bonaparte. Pokud i vás nadchla Francie a chystáte se tam podívat, mohla by vás na silnicích překvapit řada věcí.

Francie je proslulá svými upravenými rychlostními silnicemi a dálnicemi. Jak ale upozorňuje náš zpravodaj ve Francii Jan Šmíd, budete muset zaplatit mýtné.

"Dálnice jsou placené a poměrně drahé, mýtné vás také zdržuje. Cestou z francouzsko-německé hranice do Paříže zastavujete celkem šestkrát. Výhodou dálnic je to, že jsou ve výborném stavu a rovněž servis kolem nich včetně odpočívadel je na vysoké úrovni."

Pravidla silničního provozu jsou hodně podobná těm českým. Na silnicích mimo obec je maximální rychlost 90 km/h. A na dálnicích můžete jet stejně jako u nás maximálně 130 km/h.

"Ve Francii si dávejte pozor zejména na rychlou jízdu. Například na cestě z Paříže k německým hranicím vás může vyfotit až 5 stacionárních radarů. Francouzští policisté jsou při překročení povolené rychlosti velmi nekompromisní, nejnižší pokuta se pohybuje kolem 120 eur. Jedná se o součást programu, jehož cílem je snížit úmrtnost na silnicích. Právě ve Francii je nejvyšší v Evropě."

Povolené množství alkoholu v krvi za volantem je 0,5 promile. Sankce za jízdu pod jeho vlivem se může vyšplhat až na částku mezi 135 a 4500 eury, to přesahuje částku 100 000 korun. Nejen pokuty, ale také parkování vás může přijít docela draho.

"Prakticky tu nenajdete místo, kde můžete parkovat zdarma. Máte jen dvě možnosti: parkovací hodiny nebo parkoviště, které v Paříži stojí kolem 40 eur na den. V okrajových čtvrtích najdete o něco levnější, ale je tu zase méně bezpečno. A pozor, na většině míst v Paříži už neplatíte mincemi ale kartou, kterou si zakoupíte v tabáku."

Při špatném parkování vám mohou auto odtáhnout. Majitel potom musí zaplatit pokutu ve výši 35 až 135 eury. Sankce se navíc zvyšuje každých 24 hodin, kdy je vozidlo odtaženo. Ve velkých městech se používají i botičky. A jestli máte namířeno na jih, do velkých měst raději nejezděte. Vyhnete se nepříjemnému čekání v kolonách.

"Ve Francii se cestuje dobře, pokud ale cestujete do Provance, počítejte se zácpami. Nejhorší je situace kolem Lyonu, nesnažte se město projet, byť jeho středem vede dálnice, ale raději ho objíždějte. Pro Paříž platí, že je ucpaná v každou denní dobu."

Ani ve Francii nepodceňujte bezpečnost. Ve městech, především ve středomořské oblasti, dejte pozor na krádeže. Nenechávejte doklady a cenné věci na pláži a v zaparkovaných autech. Na parkovišti není vhodné ani nocovat - mohli byste být přepadeni. Budete-li potřebovat pomoc hasičů, zdravotníků nebo policistů, volejte linku tísňového volání 112.

autor: krr
Spustit audio