Jak se připravujete na cestu?

7. srpen 2008

Začátek srpna je takové zvláštní období - půlka národa na letošní dovolenou už jen vzpomíná, zatímco ta druhá se na odpočinek teprve těší. Ale přesto věřím, že se do naší anketní otázky na webu zapojily obě skupiny. Otázka byla totiž jednoduchá - kde zjišťujete informace před cestou do zahraničí? A jednoznačný byl kupodivu i výsledek - 82 procent hlasujících spoléhá na internet, dalších 12 procent na vlastní zkušenosti a zanedbatelná tři procenta získaly možnosti v tisku a u známých. Ať tak či onak, nutnost informací bychom neměli podceňovat.

A to zvláště těch aktuálních, protože skutečnost, že jedeme do Chorvatsko stejnou cestou jako loni, neznamená, že se nic nezměnilo. Naopak.

"Protože tam mohou být nějaké maličkosti, které vám mohou způsobit problémy. V letošním roce to byl například dovoz potravin," říká Zuzana Opletalová z ministerstva zahraničí.

Stejně jako v předchozích letech i tentokrát byly o prázdninách posíleny naše zastupitelské úřady či dokonce byly otevřeny další konzulární zastupitelství v Čechy nejvíce navštěvovaných zemích, tedy především v Chorvatsku. A právě tam se například zpřísnila pravidla silničního provozu.

"Obecně se dá říct, že se všechno zdražilo, zvýšily se pokuty a také dálniční poplatky ve Slovinsku. Některé pokuty dokonce narostly o polovinu, někdy se mohou vyšplhat až na 10 000 korun a pokud vás zastaví s alkoholem v krvi, mohou vám za větší přestupek i zabavit auto."

Podrobnosti o změnách pravidel silničního provozu v jednotlivých zemích je skutečně nejlepší hledat na internetu.

"Pokuty a takovéto věci se dají zjistit na webových stránkách dané země nebo na stránkách autoklubu. Samozřejmě se ale vyplatí jezdit tak, aby se člověk o pokuty nemusel zajímat. Každopádně by si motoristé měli dát pozor na limity alkoholu v krvi, protože i v těchto zemích se hledí na přítomnost alkoholu v krvi jako na přitěžující okolnost při eventuelní nehodě," upozorňuje Václav Špička z Autoklubu České republiky.

Základní informace najdete také na našich webových stránkách v rubrice Cestování. A jak doplňuje Zuzana Ambrožová z Besipu, naší pozornosti by neměly uniknout ani drobné nuance v pravidlech: "V případě, že jedete ve velmi špatných povětrnostních podmínkách po německých dálnicích, tak při viditelnosti do 50 metrů musíte přizpůsobit rychlost - povolené maximum je 50 km/h."

Ale nejen to - při cestě do zahraničí musíme mít vozidlo řádně označeno takzvanou rozlišovací značkou státu - pokud máme CZ už na registrační značce, je to bez problémů. Ostatní si na auto musí dát nálepku, jenže většina z nás používá neplatnou etiketu.

"Pokud někdo dostal CZ jako propagační předmět, tak součástí nálepky bývají různá loga, která ale na značku CZ nepatří. Po překročení hranice to potom může způsobit problémy a výrazně zkomplikovat cestu."

Protože neznalost neomlouvá.

autor: evk
Spustit audio