Autolednička nejen do auta

19. srpen 2008

Při delší cestě přijdou vlastní zásoby jídla vždycky vhod, ale pokud je v neklimatizovaném autě vezeme v horkém létě, pak jsou dříve nebo později nepoživatelné. A což teprve, pokud si potřebujeme vzít s sebou potraviny na delší dovolenou. V tom případě bychom už se měli poohlédnout po nějaké autochladničce nebo při nejmenším chladící tašce. My se ale teď zaměříme na autochladničky. Pokud se totiž rozhodneme pro její nákup, pak bychom rozhodně neměli sledovat jen její cenu.

I tady totiž platí, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. A jak potvrzuje Libor Havránka z Dalixu, lidé si to už uvědomují: "Lidé už mají zkušenosti s levnými chladničkami, takže v současnosti neřešíme první otázku její cenu."

Kvalitní autochladnička totiž nemusí sloužit jenom v autě.

"Přednost je v tom, že chladničku je možno napájet 12V, 24V i 220V, takže ji nemusíte používat pouze jako autochladničku, ale po příjezdu do cíle i jako obyčejnou pokojovou chladničku. Princip autochladničky dokonce umožňuje i ohřívat potraviny, takže si můžete v zimě na hory dovézt teplé jídlo."

Podle čeho tedy autochladničku vybírat? Jednak bychom si asi měli uvědomit, jak často ji chceme používat. Existuje několik principů chlazení, ale rozhodující by měla být tepelná stabilita.

"Hlavním faktorem při výběru chladničky je rozdíl teplot mezi chladničkou a venkovním prostředím. Například řada 30 stupňů pod okolní teplotou je opravdu nadstandardní vlastnost."

Autochladničky se prodávají v různých objemových velikostech - od 5 až po 35 či více litrů, nejvhodnější je zhruba dvacetilitrová.

"Vejdou se do ní dvoulitrové láhve, disponuje napájením 12,24,220V a nezabere to v kufru moc místa. K většině autochladniček existují takzvané upevňovací sady, aby chladnička necestovala ve voze. Z praxe ale víme, že ji lidé v kufru obloží ostatním nákladem, aby zamezili jejímu pohybu, jenže to je špatně, protože chladnička potřebuje dostatečnou cirkulaci vzduchu."

Před cestou je vhodné potraviny, které chceme převážet, předchladit. Zmiňované termoelektrické chladničky se dají pořídit od 5000 korun výše, a i když je to na první pohled vysoká cena, pak se určitě vyplatí.

"Je to velmi ovlivněno tím, jak se k ní lidé chovají. Někomu vydrží i ta nejlevnější autochladnička deset let, ale jinému nevydrží ta nejdražší ani čtrnáct dní."

Protože na kvalitě bychom rozhodně neměli šetřit.

autor: pgj
Spustit audio