Cestování po zemích: Rakousko

29. srpen 2008

Doby, kdy bylo Rakousko mocnou habsburskou říší, jsou pryč. Nezmizela ale nádherná města, památky, příroda i jiné skvosty, kterými se tato země pyšní. Máte-li do Rakouska namířeno, určitě se vám budou hodit informace z tamní dopravy.

Dopravní předpisy v Rakousku jsou obecně hodně podobné těm českým, přesto tam ale najdeme výjimky. Řidiči by si měli dát pozor především na maximální povolené rychlosti. V některých částech Rakouska se mohou lišit až o 20 km/hod, jak potvrzuje velvyslanec České republiky Jan Koukal.

"Limity jsou 50 km/h, pro celé Rakousku to říkat nebudu, protože Tyrolsko a Voralberg má limity na silnicích 80 km/h, zbytek Rakouska 100 km/h. Na dálnicích je maximální povolená rychlost 130 km/h. V Tyrolsku je rychlost na dálnici většinou omezena na 100 km/h kvůli ochranně přírody."

Výjimkou je i povinnost celodenního svícení, kterou tam od začátku roku zrušili. A v Rakousku si můžete dát malé pivo, i když řídíte auto. Větší množství alkoholu v krvi řidiče než půl promile je však postihováno a pokuta se pohybuje od 220 až do 5800 euro, což je asi 140 000 korun. Cestování by se pak mohlo hodně prodražit. Rakouští policisté jsou navíc ve vybírání pokut nekompromisní. Na místě mohou vybrat 36 eur, tedy zhruba 880 korun, a u vyšších pokut požadovat složení zálohy.

"Je potřeba se nějakým způsobem vyrovnat. Policista vyměří pokutu a náš řidič, který nesouhlasí s přestupkem, to bude potom muset zaplatit. Ale musí to formulovat jako kauci. Její maximální výše je 2180 eur."

Což je víc než 50 000 korun. V případě, že řidič není ochoten danou částku zaplatit, policisté mu zabaví nějakou věc v dané hodnotě. I v Rakousku se na dálnicích a rychlostních silnicích platí. Dálniční známku pořídíte i u českých čerpacích stanic a pokud dojde k jejímu odlepení nebo poškození, je neplatná.

"Pokuta je minimálně 120 euro, a to nejen za chybějící známku, ale také za manipulaci se známkou. Ve správním řízení se pokuta může vyšplhat až na 3000 euro."

Desetidenní známka stojí 7,70 euro. Vyplatí se také sledovat ceny pohonných hmot, protože se často mohou lišit v přepočtu až o 3 koruny na litr.

autor: krr
Spustit audio