Cestování po zemích: Španělsko

31. prosinec 2012

Cesta vlastním autem do Španělska je poměrně náročná. Mnohem jednodušší je využít služeb tamních autopůjčoven, které najdete na každém letišti, větším městě a samozřejmě i na internetu. Tak jako tak se ale neobejdete bez znalostí pravidel a zajímavostí ze španělských silnic. A proto je tu pro vás pravidelný letní seriál Rad a informací na cestu autem do zahraničí. Dnes se zaměříme na Španělsko.

Španělské dálnice jsou bezpečné z mnoha důvodů. Jednak proto, že španělští řidiči jsou na nich zvyklí dodržovat maximální povolenou rychlost 120 kilometrů za hodinu, a také proto, že většina dálnic je tříproudá. Nezapomeňte ale, že za jízdu na dálnici budete muset zaplatit mýtné. Můžete se mu vyhnout, pokud pojedete po rychlostní silnici. Tam smíte jet nejvíc stovkou a na ostatních silnicích 90 kilometrů za hodinu.

"Rychlost se měří stacionárními radary a na mnohých místech vás na přítomnost radaru upozorní modré tabule s nákresem. Pokud povolenou rychlost přece jen překročíte, pokuta se nikdy neplatí na místě. Proto si dejte velký pozor, kdyby to po vás někdo převlečený za policistu vyžadoval, je to určitě podvodník," upozorňuje naše spolupracovnice Lubica Zlochová.

Ve městech vás může překvapit značné množství jednosměrek, a to i na větších třídách. Pokud chcete přejet do opačného směru, budete muset dojet až na kruhový objezd nebo křižovatku. Počítejte ale s tím, že hlavně ve velkých městech bývají kruhové objezdy daleko od sebe a na některých křižovatkách značka zakazuje odbočit vlevo. Přesto se ve Španělsku neztratíte. Přehledné jsou i silniční a dálniční výjezdy.

"Cesty jsou dobře značené a směrové tabule srozumitelné. Dopravní značení vás informují například i o tom, na kterých nájezdech se můžete otočit v případě, že se potřebujete vrátit. Výjezdy jsou číslované a na španělských silnicích není povinné mít zapnutá světla."

Pokud se na dálnici dostanete do problémů a nebudete mít po ruce vlastní mobil, můžete se spolehnout na nouzové telefony rozmístěné po každých dvou kilometrech. Všichni cestující v autě musí být připoutaní a telefonování za jízdy je zakázáno. Toto pravidlo ale bývá velmi často porušováno, hlavně samotnými Španěly, i když se pokuta může vyšplhat až na téměř 8000 korun. Opatrně také na alkohol. Jeho množství v krvi nesmí za jízdy přesáhnout půl promile, jinak by vás čekala vysoká pokuta.

Španělské království patří mezi země s nejvyšším počtem přistěhovalců na světě. Vedle Rumunů jsou to také Maročané, které na silnicích a dálnicích můžete potkat coby řidiče kamiónů. Jezdí ze severní části země na jih, kde čekají na trajekt do Maroka. Pozor dejte hlavně na odpočívadlech.

"Maročtí muži jsou zvyklí spávat na odpočívadlech a čerpacích stanicích spát vedle svých aut na zemi na karimatkách, tak aby se vám nestal, že je při parkování nebo odjezdu přejedete. Jsou také zvyklí se u aut modlit na kolenou, takže i na to pozor."

S parkováním nebudete mít potíže, chce to ale trpělivost. Nenechávejte auto blíž než pět metrů od křižovatky nebo zatáčky, i kdyby tam přece jenom nějaké to domorodé auto stálo. Pokutu byste nakonec mohli dostat právě vy.

Další informace o pravidlech silničního provozu a dobré rady na cestu do Španělska čtěte ZDE

autor: krr
Spustit audio