Německo žije veterány

15. srpen 2011

S autem po Evropě se dnes vydáme za automobilovými veterány. Německo totiž letos oslavuje 125. výročí od jízdy prvního automobilu a Němci pojali oslavy velkolepě.

Za návštěvu stojí určitě každé z 30 automobilových muzeí, která v Německu jsou. Ovšem milovníci veteránů ani kvůli tomu nemusejí jezdit do Německa, protože ve čtvrtek startuje v Drážďanech závod veteránů Sachsen Classic, který v pátek zavítá i k nám do Šluknovského výběžku, konkrétně do města Krásná Lípa. Tam budou mít závodníci v poledne pauzu na oběd, takže si budete moct auta prohlédnout. Mezi 190 automobily by měly být také dva vozy Laurin a Klement z roku 1923 nebo třílitrový Bentley, Horchy. Prostě řada nádherných historických vozů.

V září se pro změnu koná v Saské Kamenici veletrh veteránů, kde bude k vidění i kopie prvního patentovaného vozu Carla Benze, na kterém se vydala do světa jeho manželka Berta.

K výročí automobilu vznikla i první automobilová symfonie, kterou zkomponoval kyperský skladatel Marios Jouannou Elia a premiéru bude mít 10. září. Má jít o durovou symfonii, kde sice vystoupí i symfonický orchestr, ale hlavními nástroji budou klaksony a motory a zazní i klapání vík zavazadlového prostoru. Skladatel si vybral 80 vozů a chybět nebude ani ten nejhlasitější, tedy formule 1, ale svůj part získaly i autobusy nebo nákladní vozy. Každé auto má prý rozsah od 5 do 35 použitelných tónů. Samozřejmě půjde o koncert pod širým nebem, protože do koncertní síně by se takový ansámbl nevešel. Kulisu budou tvořit novobarokní a secesní stavby Mannheimu.

Muzeum Mercedesu
ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: kls
Spustit audio