LPG je v zahraničí kvalitnější

10. červenec 2012

Propan-butan se dnes používá k pohonu aut v celé Evropě, takže palivo je k dostání i na čerpacích stanicích za českými hranicemi. I tam je LPG výhodnější. Jenže podobně jako mají v různých zemích třeba různé elektrické zásuvky, může nás překvapit jiná koncovka tankovací pistole.

Nabízí se proto otázka, jestli v cizině plyn natankujeme. „V Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku nebo Itálii natankujete na koncovky, které se v tuzemských firmách standardně montují,“ říká Jan Kieslich, který se pohonu na LPG věnuje už od 80. let a patří k průkopníkům přestaveb na alternativní pohon u nás.

V Evropě se používají celkem tři různé koncovky plnících hrdel. Kromě italských, které se montují i u nás, jsou to ještě holandské a belgické. Se všemi třemi druhy se setkáte v Německu. U našich hranic je převážně italský typ, dál na západ pak holandský a belgický. Na něj ale budete potřebovat redukci.

„U každé čerpací stanice by jednotlivé typy redukcí měli mít k dispozici a většinou nebývá problém si je tam zapůjčit nebo i zakoupit. Někdy se však můžete setkat s určitou neochotou obsluhy,“ popisuje Kieslich.

V zahraničí nemusí tankovat LPG proškolená obsluha

Pokud chcete mít klid, kupte si redukce ještě před cestou. Jedna vyjde přibližně na pět set korun. Připravte se ale na jinou věc. Zatímco u nás musí podle předpisů LPG tankovat proškolená obsluha, v zahraničí si řidiči tankují ve většině případů sami.

„Měly by se používat gumové rukavice kvůli možnému popálení – plyn v kapalné fázi je udržován při teplotě –40 °C, takže při špatném připojení tankovací pistole by mohlo dojít k jeho úniku a následnému popálení pokožky,“ varuje Jan Kieslich.

Pokud zasunete tankovací pistoli a stále se nic neděje, není to závada. Na řadě stanic mají bezpečnostní tlačítko, které musíte držet po celou dobu tankování. Pokud do hrdla nádrže nepasuje žádná redukce, požádejte obsluhu nebo zkontrolujte, zda nejste u stojanu na zemní plyn známý jako CNG (v Německu Erdgas).

Dobrá zpráva je, že kvalita LPG bývá v cizině o něco lepší než u nás, a tak na jednu nádrž ujedete víc kilometrů.

autor: mkk
Spustit audio