Na slovenských silnicích se nejezdí, ale útočí

13. leden 2012

Chystáte se na zimní dovolenou na Slovensko? Nebo jenom na víkendovou lyžovačku do Tater? Nabízíme pár užitečných tipů, které se můžou hodit. Autem po Evropě s Radiožurnálem tentokrát nepojedeme moc daleko.

Ceny dálničních známek se letos na Slovensku neměnily, desetidenní známka stojí deset eur. Ať už budete na dálnici, nebo ne, vyplatí se mít puštěné rádio. Veřejnoprávní Slovenský rozhlas i komerční stanice vám celkem spolehlivě řeknou, kde jsou právě policejní radary a hlídky.

Na Slovensku začaly platit nové dopravní předpisy, ale český řidič je studovat nemusí. „Pro české řidiče v zásadě platí, aby dodržovali taková pravidla, která platí v České republice. Zásadní rozdíly tu nejsou, jen malé drobnosti, ale ty nemají podstatný význam,“ říká Zoltán Bojar ze Slovenského autoturist klubu.

Jakmile napadne sníh nebo hrozí náledí, musíte mít na Slovensku obuté zimní pneumatiky. Novinkou je také povinnost odstranit z auta před jízdou led a sníh. Naopak denní svícení a nulová tolerance alkoholu, to jsou věci, které by čeští řidiči měli znát z domova. Tankovat se vyplatí spíš v Česku, ale ceny pohonných hmot na Slovensku nejsou nijak výrazně dražší.

Čeští řidiči se můžou na Slovensku cítit jako doma ještě kvůli jedné nepříjemné věci. Jak totiž dodává Zoltán Bojar z autoturist klubu, stejně jako v Česku se ani na slovenských silnicích nejezdí, ale spíš útočí.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: vob
Spustit audio