Slovenská dálniční síť roste, ale pomalu

8. srpen 2011

I když už téměř dvacet let je to cizí stát, pořád je České republice nejbližší – a to nejen proto, že na Slovensku se celkem snadno domluvíme česky, což se o jiných zemích říct rozhodně nedá. V zemi našich bývalých federálních souputníků je hodně věcí podobných, a to včetně pravidel silničního provozu.

Určité odlišnosti tu však i přesto najdeme, především ve výši pokut. Od Nového roku totiž na Slovensku platí nový sazebník, který by měl hlavně zamezit možné korupci anebo policejní svévoli, protože každému přestupku přiřazuje přesnou výši pokuty – nejvyšší je 650 eur, tedy přes 16 tisíc korun. „Sazebník určuje tuto částku jako maximální. Můžete ji dostat za řadu přestupků, například za výrazné překročení rychlosti v obci nebo za jízdu autem pod vlivem alkoholu. Nedodržování předpisů na Slovensku je drahé,“ upozorňuje náš bratislavský zpravodaj Vojtěch Berger.

Základní pravidla silničního provozu jsou prakticky stejná, alespoň co se týká rychlostních limitů, protože ty jsou zcela totožné. „Na dálnicích je maximální povolená rychlost 130 km/h, mimo obec 90 km/h a v obci 50 km/h. Stejná je také povinnost celoročního svícení. Prakticky stejná je také povinná výbava v autě včetně reflexní vesty, ovšem ta by měla být v dosahu řidiče. Zakázáno je také telefonování za volantem bez hands free sady a pokud se vydáte na kole s rodinou, tak mimo obec má každý cyklista povinnost nosit přilbu.“ Děti při jízdě na kole však musejí mít přilbu stále, i v obci.

Podobný je na Slovensku i přístup k alkoholu, i když na rozdíl od nás bude jedno promile alkoholu v krvi řidiče trestným činem až od září. Určitá tolerance malého množství alkoholu však funguje i tady. „Vyhláškou je dána hranice 0,2 promile alkoholu v krvi, takže jedno malé pivo by teoreticky neměl být problém. Autoři vyhlášky jistě nechtěli podporovat řidiče v konzumaci alkoholu před jízdou, spíš chtěli zabránit náhodným a nepřesným měřením, kdy přístroj najde alkohol i v dechu řidiče, který ho nepil – může to být v důsledku požití nějakých léků nebo například použití ústní vody a tak dále.“ Za překročení 0,2 promile alkoholu v krvi hrozí vysoké pokuty a také zákaz řízení od 3 do 12 měsíců.

Jedna věc je však přece jen od České republiky odlišná – velmi nevyvážená kvalita silnic. Skoro se mi chce říct, že kdo si stěžuje na naše cesty, měl by se projet po východním Slovensku. „Čím dále na východ jedete, můžete na cestě potkat nečekané jevy jako například stádo ovcí na silnici. Pokud projíždíte romskou osadou, myslete na to, že ulice je integrální součástí romských stezek a je tam opravdu vysoká koncentrace lidí,“ popisuje Vojtěch Berger.

Postupně se však i na Slovensku budují dálnice. Vedle bratislavské D2 je v provozu i dvě stě kilometrů směrem na Žilinu, dále úsek kolem Tater i kousek před Prešovem a kvalitní rychlostní silnice spojuje Bratislavu s Banskou Bystricí. Dálniční známka se dá koupit i u nás, týdenní pro osobní auto stojí 200 korun, měsíční 400.

autor: evk
Spustit audio