V Bosně a Hercegovině se držte na hlavních tazích

19. srpen 2012

Oblíbeným cílem výletů českých turistů na Jadranu je Bosna a Hercegovina, hlavně města Sarajevo a Mostar. Na tamních silnicích však na řidiče čekají různé nástrahy, třeba i krávy.

Bosenské cesty jsou kupodivu ve velmi dobré stavu, protože po válce byla zcela obnovena většina hlavních tahů. Bosenské služby ministerstva dopravy se poměrně dobře starají o nejdůležitější komunikace, které jsou na mapách značeny červeně. V trochu horším stavu jsou silnice značeny žlutě, které nepatří mezi dálniční tahy, ale dá se po nich bez problémů jet autem.

Ovšem nedají se doporučit cesty značené bílou barvou. To jsou většinou nezpevněné vozovky, které vedou přes hory. Jsou to úzké a klikaté cesty s kamenitým nebo zrnitým povrchem, které místy prudce stoupají do bosenských hor. S normálním autem tam často ani nejde jet – je potřeba terénní auto. Mnozí turisté však dělají tu chybu, že si na mapě najdou nejkratší cestu, ale ve výsledku na ní stráví i o několik hodin déle.

Pozor na zvířata na silnici

Na Balkáně je poměrně častým jevem dobytek na silnici. Krávy se tu pasou volně – ráno se vydávají na horské pastviny a večer se opět vracejí. Při tom často zastaví dopravu, takže řidiči musejí být opatrní. Bosna má totiž velmi hornatou krajinu, kterou se vinou silnice plné zatáček, a nikdy nevíte, za jakou se objeví stádo krav. Ty totiž chodí po dešti pít na vozovku.

Kromě krav tu však žije spousta divoké zvěře – například divoká prasata nebo vlci, kteří se tu v posledních letech rozmnožili. Ti se však nezdržují v blízkosti silnic, narazit na ně můžete v lese.

Řidiči by si měli dát pozor na balkánskou mentalitu. Zdejší řidiči rádi riskují, předjíždějí v nepřehledných zatáčkách a jezdí opravdu rychle. Omezení rychlosti tu navíc často doprovází schovaná hlídka policie, obzvlášť když se překračují hranice kantonů nebo hranice mezi srbskou a bosensko-chorvatskou částí.

Příjemným bonusem jsou levné pohonné hmoty

V Bosně se vyplatí natankovat plnou nádrž, protože i přes mírné zdražení se pohonné hmoty udržují na úrovni 2,5 bosenských marek za litr Naturalu 95 (v přepočtu něco málo přes 30 korun). Síť benzínových stanic je poměrně hustá, takže řidiči nemusejí mít obavu, že by jim došel benzín na cestě. Většinou lze platit i platební kartou.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mdo
Spustit audio