V Itálii se zpřísnily kontroly alkoholu za volantem

7. červen 2011

Na dovolenou do Itálie dnes mnozí Češi volí leteckou dopravu. Počet těch, kteří dávají přednost osobní přepravě automobilem, přesto zůstává vysoký – jde zejména o rodiny s dětmi. I jim Italský automobilový klub adresuje doporučení, aby jezdili velmi opatrně a nenechali se „strhnout“ neukázněností italských, ale i zahraničních řidičů zejména na dálnicích. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

Na řidiče v Itálii letos nic nového nečeká, pokud se týká pravidel silničního provozu. Oproti loňskému roku se v podstatě nic nezměnilo. Poslední úpravy norem se týkaly zpřísnění řidičských zkoušek a přísnějšího dohledu nad novými vlastníky řidičského průkazu.

Pokud se týká norem, je tu jedna důležitá novinka, a to mnohem přísnější přístup k požití alkoholu před cestou. Zejména v severní Itálii se kontroluje často a přísně úroveň alkoholu v krvi. Především o víkendových večerech nebo před diskotékami a nočními podniky. Za porušení norem se platí letos vyšší pokuty: stačí mít 0,8 promile místo povolených 0,5 a zaplatíte od 500 do 2.000 eur. Jelikož i sklenička vína může zvýšit hladinu alkoholu nad míru, čeští řidiči by se měli i v Itálii chovat jako doma – tedy před usednutím za volant se vyhnout požívání alkoholu.

Kontrolují se i drogy. Aby se zabránilo tragédiím, které v Itálii doprovázejí každý víkend, policisté hlídkují v noci před diskotékami, a když řidiči, který se chystá usednout za volant, zjistí vyšší úroveň alkoholu nebo drogy v krvi, nedovolí mu odjet.

O Italech je obecně známo, že jsou neukáznění řidiči. Podle posledních odborných průzkumů se absolutně nezlepšili a patří stále k těm nejneukázněnějším řidičům v Evropě. Údajně 70 procent nebere vůbec ohled na pravidla silničního provozu. Je nutné mít to na zřeteli a nespoléhat na pravidla, sledovat neustále a s maximální pozorností silnici i auta před vámi a za vámi, ve velkoměstech pak zejména motocykly.

A na co si mají automobilisté dávat v Itálii největší pozor? Na únavu, horko a řekla bych také na chodce. Jsou stejně neukáznění jako řidiči. Malá města se snaží donutit řidiče ke zpomalení rychlosti různými okruhy a hrboly. Zahlédnete tedy snadno i chodce, který přejde silnici i mimo přechod pro chodce. Ve velkých městech je to všechno mnohem složitější, provoz je rychlý a neukázněných chodců mnohem víc.

autor: vlu
Spustit audio