Jak slavil Silvestr Karel Loprais?

1. leden 2010

Jet nejtěžší vytrvalostní závod rallye Dakar většinou znamená prožít ve spěchu před odjezdem vánoční svátky a Silvestr oslavit jen symbolicky v místě konání závodu. Pravda, kterou prověřilo už 31 dakarských ročníků. Ten 32., který odstartuje dnes 1. ledna v 19 hodin středoevropského času v Buenos Aires, podruhé protne Argentinu a Chile. Pozdní novoroční start tentokrát přece jen umožnil v poklidu prožít vstup do nového roku.

Mohl si to dovolit i šestinásobný vítěz rallye Dakar v kategorii kamiónů Karel Loprais, který se těsně před začátkem silvestrovských oslav v Buenos Aires s naším reportérem Janem Říhou ohlédl za svými dakarskými Silvestry.

"Byly Silvestry, kdy jsme startovali hned 1. ledna ráno. Kamióny vyrážely na trať jako první v šest hodin ráno, takže hotel jsme opouštěli už ve čtyři hodiny. To se moc slavit nedá."

Když se ohlédnete zpět do historie, jsou silvestrovské oslavy vždy narušeny startem závodu nebo se dají alespoň trochu užít?

"Vzhledem k tomu, že víme, co nás na trati čeká, snažíme se spíš relaxovat než slavit do pozdních nočních hodin a ráno usednout za volant."

Je tedy nějaká motivace zůstávat vzhůru do půlnoci?

"Motivace tu určitě je. Vzhledem k tomu, že se letos nestartuje brzy ráno a tatra pojede až v pozdních večerních hodinách, máme spoustu času, abychom o půlnoci mohli slavit."

Slavíte jak český přechod do nového ruku, tak i africký, posléze jihoamerický?

"Podle mě jedna oslava stačí."

Zahraniční nebo ta domácí?

"Domácí."

Co čekáte od trati letošního ročníku rallye Dakar, která se oproti loňskému jede v opačném směru a téměř z poloviny pouští Atacama. Jižní Ameriku jste poznal už v minulém roce, tak co byste Alešovi poradil?

"Poušť Atacama bude zajímavá, je to nejsušší místo na světě. Pořadatel chce, aby se tam hodně závodilo, tak jsem na to sám zvědavý. Vysoké duny a závodění v takovém množství písku bude pro všechny velmi zajímavé. Alešovi přeji, aby dojel 'na bedně'."

Písek je vaše doména, dokázal jste na něm získat rekordních šest vítězství. Pro Aleše to tedy musí být výhoda, když mu předáváte své zkušenosti s jízdou v písku.

"Určitě mu to přináší výhody. Vyzkoušel si už mnoho písků a podle mě je zvládá dobře. Zkušenosti by mohl zúročit právě v tomto závodě."

Poslouchá strýce, který šestkrát vyhrál?

"Mladí příliš neposlouchají, to je pravda. Razí si svou cestu, což je dobře, ale zkušenosti už určitě přebral. To dokázal při svém premiérovém startu na Dakaru, kdy dojel na třetím místě. To je podle mě fantastický vstup do tak těžkého závodu," uzavírá Karel Loprais.

autor: jař
Spustit audio