Plechatý chce i po těžkém pádu jet Dakar znovu

8. leden 2010

Pětinásobný vítěz rallye Dakar v kategorii čtyřkolek Josef Macháček už zřejmě má svého dakarského nástupce. Jmenuje se Martin Plechatý a společně s naším dvaapadesátiletým matadorem vyrazili v týmu KM Racing na letošní ročník slavné soutěže. Ironií osudu je, že oba museli skončit ještě před polovinou rallye kvůli pádu, při kterém si oba poranili rameno.

Nehoda Martina Plechatého byla těžší, zasahoval u ní dokonce vrtulník a má také horší následky. Náš reportér v konvoji Jan Říha využil chvíle, kdy se Martin Plechatý objevil po vyšetření u lékařů v bivaku v Antofagastě a zeptal se ho na osudný okamžik.

"Vstupoval jsem do etapy s cílem dotáhnout se na mé dva argentinské soupeře. Začal jsem na ně tlačit, což bylo další částí mé taktiky, Argentinci znervóznili, dělali chyby a tím se sami vyřadili. Dostal jsem se před ně na první místo, zklidnil jsem jízdu a cítil jsem se v pohodě. Také se mi dařilo dobře orientovat v navigaci, která byla kolem 100. kilometru rychlostní zkoušky potřeba. Ovšem později se mi stala osudnou, protože jsem se tolik nevěnoval řízení a trati a projel jsem hlubokým korytem. Ten mě katapultoval ze čtyřkolky, kterou jsem nárazem rozbil, a já jsem po několika saltech dopadl na zem a poranil si rameno."

Dušan Randýsek vám pomáhal, přivolal vrtulník, ale jak víme už z rozhovoru s Dušanem, nechtělo se vám ze soutěže odstupovat.

"Nechtěl jsem to vzdát. Volal jsem na nějaké domorodce, kteří stáli opodál, aby mi pomohli otočit čtyřkolku zpět na kola. To také udělali a já zjistil, že není v pojízdném stavu. Zkoušel jsem se postavit, ale bolestí jsem se neudržel na vlastních nohou, motala se mi hlava a byl jsem v šoku. Nechtěl jsem to vzdát, ale dál pokračovat prostě nešlo."

Byl jste ošetřován lékaři rallye. Dozvěděl jste se, co vám je?

"Byl jsem v péči soutěžních lékařů, kteří mě letadlem převezli na rentgen do nemocnice v Copiapu. Tam mi řekli, že měli podezření na frakturu kloubu. Ovšem naštěstí se nepotvrdilo. Vyskočil mi ramenní kloub z důlku a natáhnul jsem si všechny vazy. Léčení nechávám až na doma."

Když se budete ohlížet za jihoamerickým Dakarem, který byl pro vás zároveň prvním v životě, jaké budou vzpomínky?

"Určitě budou veselé, protože je tu skvělá parta. Náš tým funguje velmi dobře, všichni se znají, je tu výborná nálada, takže vzpomínky budou jen pozitivní."

Josef Macháček se už dlouho snaží najít svého nástupce v kategorii čtyřkolek a trochu naznačuje, že byste to mohl být vy. Pojedete tedy příští rok i kvůli tomuto důvodu?

"S Pepou jsem mluvil před pár okamžiky o tom, že zranění ramene je pro čtyřkolkáře dost komplikované zranění. Nevím, jak se rameno vyléčí a jestli to nezanechá následky na řízení stroje. Teď je ještě předčasné o tom mluvit, ale určitě bych chtěl jet. I kdyby se jelo v Africe," říká Martin Plechatý.

autor: jař
Spustit audio