Kalinovi se líbí víc Sahara než Atacama

14. leden 2010

Kdyby nezrušili jubilejní 30. ročník rallye Dakar, byl by na slavné pouštní rallye po dvacáté. Řeč je o bývalém navigátorovi šestinásobného vítěze v kamiónu Karla Lopraise. Jmenuje se Josef Kalina a je mu šedesát let. Teď naviguje liazku Martina Macíka, se kterou je v Jižní Americe podruhé. Minulý rok skončili kvůli sérii závad už ve čtvrté etapě, letos, tři etapy před cílem, drží čtvrté místo v hodnocení kamiónů.

Včerejší etapa ze Santiaga do San Juanu jim vůbec nevyšla a skončili až dvanáctí. Na důvody se Josefa Kaliny zeptal reportér Jan Říha:

"Stalo se přesně to, co se na Dakaru minimálně v jedné etapě stane každé posádce. Nešťastně jsme prorazili pneumatiku. Potom jsem v jedné zmatené situaci špatně navigoval a jeli jsme jinou trasou. Když jsme se vrátili na tu správnou, zařadili jsme se za dva kamióny, které strašně prášily a těžce se za nimi jelo," říká Josef Kalina a pokračuje:

"Dnešní etapa byla opravdu velmi prašná a náročná. Vůbec s ní nejsme spokojeni. Na celkové pořadí vliv nemá, ale zítra budeme startovat uprostřed startovního pole kamiónů, což je nepříjemné. Musíte totiž hodně předjíždět."

V celkovém pořadí jste na skvělém čtvrtém místě a před pátým kamiónem máte dostatečný náskok. Jaká tedy bude vaše strategie? Pojedete na jistotu, anebo budete vyčkávat a pokusíte se ještě zaútočit na třetí místo?

"Před sebou máme ještě dvě zásadní etapy, ve kterých nám bohužel nezbývá nic jiného, než držet čtvrté místo. Rozestupy jsou natolik velké, že pokud bychom se snažili postoupit na třetí místo, museli bychom velice riskovat a jet zostra. To by nám ve výsledku ještě mohlo uškodit."

"Musíme si spíš udržet tempo, protože tlak ze zadních pozic tu stále je. I když jsou mezi námi velké časové rozestupy, v kamiónech za námi jedou zkušení piloti, kteří čekají na naše chyby. Jednoduše musíme pořád jet. Auto se nesmí zastavit, protože v tom okamžiku je problém."

Velmi živě se diskutuje, že se rallye Dakar vrátí do Afriky. Jaké jsou vaše zákulisní informace? Chtěl byste, aby se závod vrátil do Afriky?

"Ano, chtěl. Závodit v Africe je méně náročné, jak z hlediska času, protože nemusíte zdlouhavě posílat techniku přes moře do Ameriky, tak z finančního hlediska. Navíc Sahara je nejen vhodnější pro závodění, ale ve srovnání s Atacamou i hezčí. Můj typ na příští rallye Dakar je Tunis, Libye a Egypt."

Pamatujete si, kolikátý ročník rallye Dakar jedete jako soutěžící?

"Na Dakar jezdím už 25 nebo 26 let, ale v průběhu jsem měl pár přestávek, takže přesný počet nevím. Rozhodl jsem se tedy, že letošní ročník je můj dvacátý."

autor: jař
Spustit audio