Dakarský deník 3 – zájem o jihoamerický Dakar zase roste

2. leden 2011

Ekonomická krize zasáhla také slavnou rallye Dakar. Odrazilo se to v minulém ročníku v Jižní Americe poklesem počtu startujících – někteří nesehnali dostatek sponzorů. Vypadá to však, že nejhorší má za sebou také slavná pouštní soutěž. Letošní 33. ročník si na nezájem soutěžících stěžovat nemůže.

Přesně před rokem se na startu rallye Dakar zdálo, že soutěž nebude mít v Jižní Americe na růžích ustláno. Po celkem úspěšném prvním ročníku v této části světa totiž při druhém ubylo soutěžících. Většina závodníků se navíc netajila, že by raději vrátili Dakar na africké tratě. Obzvlášť v době krize, protože soutěž je pro většinu z nich v daleké Americe nákladnější už jen na letenkách pro členy týmu.

Jenže, jak se naštěstí pro Argentinu a Chile ukázalo, bezpečnostní situace na černém kontinentu návratu pouštní rallye domů teď rozhodně nenahrává. Takže to vypadá, že Jižní Amerika bude slavný závod hostit ještě několik let. Snad se alespoň podaří rozšířit trať do nových míst – mluví se například o Peru a Brazílii. Pořadatele může těšit, že po loňském propadu na 362 strojů v soutěži prodali pro letošní ročník o 45 startovních čísel víc, tedy 407. Čechů je paradoxně méně, s dakarskou výzvou bude bojovat dvanáct strojů v českých barvách místo loňských sedmnácti.

Rallye Dakar v Jižní Americe je jedinečná zájmem fanoušků. Startovní ceremoniál v Buenos Aires a přejezd konvoje do prvního bivaku ve Victorii jich včera sledovalo podle odhadů okolo miliónu. Učitel zeměpisu by mi bezpochyby dal pětku, ale fanoušci slavné pouštní soutěže tu větu jistě pochopí. Dakar má teď do Afriky zase o kousek dál.

autor: jař
Spustit audio