7. etapa: Loprais už je celkově druhý

8. leden 2012

Na sedmou etapu v okolí Copiapa se asi těšil málokdo. Jela se totiž po náročných písčitých tratích podél pobřeží a končila stokilometrovým úsekem zrádných dun, na které má hodně závodníků nepříjemné vzpomínky. Připravena byla nejdelší rychlostní zkouška v prvním týdnu rallye.

Než se jezdci a posádky postavili na start sedmého měřeného speciálu o délce 419 kilometrů, museli absolvovat 154kilometrovou spojovačku z bivaku. Potom už se mohli vydat vstříc nástrahám těžké trati, která byla rozdělena neutralizační částí – tedy úsekem, kde se nejede na čas. Vzhledem k tomu, že trasa sedmé etapy vedla jako smyčka kolem města Copiapo, závodníci se vraceli do stejného bivaku.

Motorky

Cyril Despres udržel i po sedmé etapě celkové vedení v kategorii motorek a stále má poměrně slušný náskok před svým týmovým kolegou z KTM Marcem Comou necelých osmi minut. Ten sice včerejší etapu vyhrál, ale jen s náskokem dvou minut před Despresem.

„Poslední etapa před volným dnem je vždy velmi těžká, a ta dnešní nebyla výjimkou. Opět se jelo v úmorném horku a tratě tvořil jemný písek. I přesto jsme však drželi poměrně vysoké tempo. Podařilo se mi získat dvě minuty na Cyrila, ale očividně to je málo. Oba dva známe dobře strategii závodu, takže je nám jasné, že jeden den získá dvě minuty jeden, ale druhý den zase ten druhý. Je to těžké změnit, když je tu jen jedna cesta. Nicméně jsem druhý v celkové klasifikaci na den volna, takže jsem s vývojem zatím spokojen,“ řekl Marc Coma.

Třetí dojel Portugalec Goncalves a čtvrtý jeho krajan Rodrigues, který drží průběžné třetí místo. Na vedoucího Desprese však ztrácí už téměř 50 minut. V první desítce celkově je také Slovák Štefan Svitko na KTM, který byl v sedmé etapě dvanáctý.

Jan Veselý z Czech Dakar týmu obsadil až 97. příčku se ztrátou –2:23:10 a celkově je na 77. místě.

Čtyřkolky

„Sedmá etapa byla velmi dlouhá, a aby toho nebylo málo, na 230. kilometru rychlostní zkoušky jsem špatně zahnul, a najel si tak zbytečných třicet kilometrů, než jsem si toho všiml. Potom jsem raději nasadil rozumné tempo, abych dokončil etapu,“ okomentoval svoji dnešní chybu Marcos Patronelli.

Toto zaváhání ho stálo 1 hodinu a 20 minut a v cíli byl až jedenáctý, ale i přesto si udržel průběžnou třetí pozici. Spoustu času v dnešní náročné etapě v dunách v okolí Copiapa ztratil také Argentinec Tomas Maffei, dosavadní lídr kategorie čtyřkolek. Přišel proto o průběžné vedení a spadl na druhé místo.

Pouze Alejandro Patronelli, jediný ze čtyřkolkářů z vedoucí trojice, včera neudělal chybu, dojel první, a díky tomu se posunul do čela kategorie s náskokem téměř jedné hodiny. Druhý byl Chilan Casale a třetí Urugyaec La Fuente.

Auta

Měkký, písčitý povrch vyhovoval dakarským speciálům Hummer H3 Robbyho Gordona, což dokazují první dvě etapová místa. První dojel Nasser Al-Attiyah s náskokem 7,5 minuty před Robby Gordonem.

Profil trati 7. etapy rallye Dakar

Al-Attiyah startoval do rychlostní zkoušky z 11. místa a na konci prvního úseku před neutralizací byl šestý. V druhé polovině rychlostní zkoušky, která měřila dvě stě kilometrů, dokázal postupně předjet De Villierse, Sousu, Leala dos Santose, Novitskiyho i Peterhansela a v cíli byl první.

První dvě místa tedy včera patřila hummerům a za nimi se seřadily tři vozy Mini v pořadí Peterhansel, Holowczyc, Roma. Jihoafričan De Villiers s Toyotou Hilux z týmu Overdrive byl šestý.

Peterhansel však dokázal udržet průběžné vedení po první polovině rallye a je na prvním místě s náskokem 11,5 minuty před svým týmovým kolegou Holowczycem. Třetí je Robby Gordon s Hummerem.

„Byl to opravdu perfektní den pro naše hummery. Přestože jsem měl asi po 25 kilometrech rychlostní zkoušky defekt a Peterhansel nás předjel, byli jsme schopni se později opět dostat před něj,“ popsal v cíli sedmé etapy Gordon.

„Naše auto je na tomto povrchu rychlé a je lehce vidět, že je určeno pro tento typ etap. Změnili jsme spoustu věcí na voze včetně převodovky a teď je z toho hrůzu nahánějící stroj. Jsem si téměř jistý, že Nasser letošní Dakar vyhraje... dobře, ostatní jsou stále před námi, ale myslím si, že jsme ve velmi dobré pozici pro zbytek závodu,“ dodal Gordon.

Tovární vozy Mini, převlečené BMW X3, nemohou v tomto terénu jet v tak vysokém tempu jako hummery, protože nemají tak vysoký zdvih tlumičů a hůř pohlcují nerovnosti. Hummery jsou navíc mnohem robustnější a díky tomu také stabilnější.

Kamióny

Aleš Loprais pokračuje v úspěšném tažením letošním ročníkem rallye Dakar. V sedmé etapě byl rychlejší pouze nizozemský pilot Gerard De Rooy s Ivecem Powerstar, který etapu vyhrál. Loprais dojel druhý jen se ztrátou čtyř minut, což mu přineslo posun v celkové klasifikaci kategorie kamiónů na druhé místo.

Na třetí pozici odsunul Staceyho, týmového kolegu De Rooye, kterého zdržel na trati defekt. Dále jsou seřazeny tři kamazy v pořadí čtvrtý Ardavichus, pátý Karginov a šestý A. Mardeev.

Další pilot týmu Iveco, který se pohyboval v celkovém pořadí před Lopraisem, Miki Biason, zůstal stát na trati rychlostní zkoušky s porouchanou spojkou a zatím ve výsledcích není.

Na skvělém sedmém místě včera dojela tatra pilotovaná Martinem Kolomým se ztrátou necelých 26 minut, a už podruhé se tak umístila v první desítce. Celkově se posunula o tři příčky a je desátá. Tomáš Vrátný s tatrou Bonver Dakar týmu obsadil 13. místo a zbylé dva kamióny – liazka Jaroslava Valtra a tatra Miroslava Zapletala ještě ve výsledcích nefigurují.

Popis trasy 8. etapy z Copiapa do Antofagasty:
V této části rallye už bude v každé kategorii pravděpodobně jen hrstka těch, kteří budou moci pomýšlet na celkové vítězství. Nebudou mezi nimi příliš velké rozdíly, přestože už za sebou budou mít spoustu kilometrů. Tato etapa po odpočinkovém dni s jedním z nejdelších měřených úseků zase vrátí soutěžící do rychlého závodního tempa a na kamenité trase vedoucí do Antofagasty to budou doslova pálit. Vysoká rychlost jim však nezabrání v kochání se nádhernými scenériemi pouště Atacama.

Copiapó – Copiapó (573 km / RZ 419 km)

Motocykly:
1. Coma (Šp./KTM) 3:51:35, 2. Despres (Fr./KTM) –2:03, 3. Goncalves (Portug./Husqvarna) –2:49, ...97. Veselý (ČR/Yamaha) –2:23:10.

Průběžné pořadí:
1. Despres 18:12:38, 2. Coma –7:48, 3. Rodrigues (Portug./Yamaha) –49:39, ...77. Veselý –8:44:36.

Čtyřkolky:
1. A. Patronelli (Arg./Yamaha) 4:36:16, 2. Casale (Chile/Yamaha) –16:10, 3. La Fuente (Urug./Yamaha) –33:59.

Průběžné pořadí:
1. A. Patronelli 22:28:18, 2. Maffei –58:53, 3. M. Patronelli (oba Arg./Yamaha) –1:21:35.

Automobily:
1. Al-Attiyah, Cruz (Kat., Šp./Hummer) 3:26:57, 2. Gordon, Campbell (USA/Hummer) –7:30, 3. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) –7:53.

Průběžné pořadí:
1. Peterhansel, Cottret 15:32:53, 2. Holowczyc, Fortin (Pol., Belg./Mini) –11:22, 3. Gordon, Campbell –13:09.

Kamióny:
1. De Rooy (Niz./Iveco) 4:20:32, 2. Loprais (ČR/Tatra) –3:59, 3. Karginov (Rus./Kamaz) –16:32, ...7. Kolomý –5:51, 13. Vrátný (oba ČR/Tatra) – 1:17:23.

Průběžné pořadí:
1. De Rooy 18:05:15, 2. Loprais –17:10, 3. Stacey (Niz./Iveco) –33:14, ...10. Kolomý –2:18:57, 19. Vrátný – 7:00:41.

autor: onj
Spustit audio