Dakarský deník 12 – únava zničila naděje na vítězství

11. leden 2012

Tatra Aleše Lopraise skončila při deváté etapě rallye Dakar v kotrmelcích. Těžká nehoda se však nestala v měřeném úseku, ale na přejezdu mezi nimi. Tedy na silnici. Důvod? Chronická únava soutěžících.

Mikrospánek je stav, kdy tělo dává jasně najevo, že si potřebuje odpočinout. Právě to stálo za včerejší těžkou nehodou posádky Loprais, Almáši, Ernst, která při 34. ročníku rallye Dakar dělala radost českých fanouškům. V hodnocení kamiónů byla těsně druhá.

Teď už na tom však vůbec nezáleží. Důležité je, aby byli pilot Aleš Loprais a mechanik Petr Almáši v pořádku. Oba skončili po nehodě v nemocnici v chilském Iquique.

Chronická únava, tak se dá pospat setrvalý stav účastníků nejtěžší rallye na světě. Nejenže na ní nespíte zrovna v ideálních podmínkách, ale ani čas, který spánkem strávíte, nemůže stačit zátěži, jakou soutěžící podstupují. I motorkáři mluví o tom, jak musí na svých strojích na přejezdech cvičit, aby náhodou nezabrali. Natož posádky osobních a nákladních aut.

„Jede se pořád rovně po silnici za obrovského vedra a člověka to prostě uspí. To byla příčina havárie,“ popisuje nepříjemné okamžiky navigátor Lopraisovy tatry Michal Ernst.

Smutnou ironií osudu je, že Aleš Loprais měl právě včera 32. narozeniny.

autor: jař
Spustit audio