Dakarský deník 9 – po dřině přichází volno i na Dakaru

8. leden 2012

Desítky závodních strojů zůstaly při včerejší sedmé etapě rallye Dakar přes noc v poušti. Pokud se jim do dnešního večera podaří dojet do cíle v bivaku v chilském Copiapu, kde má dnes dakarský konvoj den volna, mohou pokračovat v závodě.

Pořadatelé se při stavbě dakarské trasy drží nepsaných pravidel. Jedno z nich říká, že etapa před dnem volna má být extrémně náročná. V předchozích šesti etapách vypadla z nejtěžší rallye světa bezmála stovka strojů z původních 443. Z těch, které zbyly, plná třetina nebyla ještě v deset hodin večer při sedmé etapě v cíli. Někomu se podařilo za tmy dorazit, jiní prostě museli v poušti Atacama strávit noc a nechat boj s dunovými poli na ráno.

Jejich výhodou je, že při dni volna mohou přijet do bivaku do dnešní 18. hodiny, aniž by skončili v soutěži. Přijdou však o jedinečnou možnost celý den věnovat opravě své motorky, čtyřkolky nebo auta.

Den volna je také návštěvním dnem v bivaku, kam proudí davy zástupců sponzorů a taky turistů, kteří zaplatili nehorázné peníze za to, že vidí dakarskou vesnici na vlastní oči. V nažehlených a čistých tričkách a košilích vypadají mezi špinavými a zarostlými mechaniky trochu jako mimozemšťané.

Mezi závodníky najdete ty, kteří se na odpočinek od závodu těší, ale i zastánce názoru, že den volna je zbytečně vyvede z tempa. Tak jako druhého muže aktuálního pořadí kamiónů po polovině rallye Dakar Aleše Lopraise.

„Den volna jsem nikdy neměl moc rád. Člověk vypadne z rytmu a navíc vás začne bolet to, co jste do této chvíle necítili. Tělo si přece jen navyklo na určitý režim a ten přeruší den volna, takže začínáte vlastně od začátku,“ řekl Loprais.

Nanovo to začne zítra osmou etapou s měřeným úsekem dlouhým skoro pět set kilometrů.

autor: jař
Spustit audio