Dakarský deník 5 - největší pojízdná jídelna na světě

9. leden 2013

Sice ji nenajdete v Guinessově knize rekordů, ale dakarská polní kuchyně je jistě největší pojízdnou jídelnou na světě. Vaří totiž pro 2,5 tisíce lidí v konvoji slavné pouštní rallye. Vyčísleno je to denně 1,5 tuny jídla neboli dva tisíce snídaní, tisíc obědů a dva a půl tisíce večeří.

Poblíž peruánského města Arequipa, ztracený mezi vysokými horami, je rozložen dakarský bivak. Místo, kde bydlí každý večer všichni, kteří patří do dakarského konvoje. Tady se spravuje technika, odpočívá a také stravuje.

Je tu velký bílý stan s výdejním pultem a spoustou lavic, kde se snídá, obědvá i večeří. Musíte mít kartičku s akreditací, kterou zkontrolují elektronickou čtečkou a na základě toho vás pustí dovnitř.

Přistupujeme k pultu a dozvídáme se, co bude dnes dobrého. „Připravili jsme pro vás bramborový salát a dva plátky lehce opečené šunky. Každý den se o vás stará tým sedmdesáti lidí, kteří vaří ve dvou kuchyních umístěných v kamiónech.“

Oběd je většinou studený, aby se jídlo nekazilo ve vysokých teplotách. Teď je tu 45 stupňů. Jdu se posadit k volnému stolu – najednou by se sem vešlo až tři sta lidí, a vidím, že je místo u stolu, kde sedí představitelé ruského týmu Kamaz.

Jednoho z nich jsem se proto zeptal, jak mu chutná. „Strava je dobré, ale musíte si zvyknout na trochu jinou chuť. Ovšem chybí nám tu poctivé polévky. Jídlo je celkově v pohodě, hlavně jsme rádi, že si při něm odpočineme od práce.“

autor: jař
Spustit audio