Kouření za volantem není zakázáno, ALE!

20. červenec 2007

Všude se dnes brojí proti kouření. Jen v autech ne. Přitom bych si dovolil tvrdit, že taková cigareta je za volantem nebezpečnější než třeba telefonování. Také odvádí pozornost a přitom hrozí, že nám někam upadne a malér je na světě. A kuřáci přiznejte se, že se vám to už někdy stalo. Přesto telefonování zakázáno je, ale kouření nebo jídlo a pití ne. Ale i tak se to může pěkně prodražit.

V autě jsme zpravidla ve svém soukromí, a tak sami rozhodujeme o tom, zda si zapálíme nebo ne. Ale to neplatí pro všechny. Někomu zákon kouření v autě přímo zakazuje.

"Kategorie není příliš široká. Pokud se podíváme do zákona 361, tak výslovně tu najdeme, že nesmí kouřit řidič při jízdě na motocyklu, na mopedu a na jízdním kole. Také nesmí kouřit řidič taxi služby, ale pouze v případě, že veze zákazníky. Když jede sám, tak si zapálit může. Třetí skupina jsou řidiči vozidel hromadné přepravy osob - autobusy, trolejbusy a tramvaje - a tito řidiči nesmí kouřit nejen při jízdě, ale ve vozidle nikdy, a to ani na konečné stanici. Řidič například autobusu prostě musí z vozu vystoupit, pokud si chce zakouřit," konstatuje JUDr. Zdeněk Svátek.

Přesto lze kouření nebo i jídlo a pití za volantem postihnout. Striktní nebo příliš horlivý policista by nám mohl i udělit pokutu až 2 000 korun, ale to je spíše spekulace. Při dopravní nehodě je to ale jasné.

"Je to nedodržování zásady stanovené zákonem, které řidičům ukládá, plně se věnovat řízení vozidla. Znám případ, kdy si řidič zapaloval cigaretu v noci a plamenem ze zapalovače byl tak oslněn, že ztratil orientaci a havaroval. V dalším případě spadnul řidiči do klína oharek a on ve snaze ho vytáhnout, strhnul řízení a těžce zranil spolujezdce. Kouření tedy může vést až ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti."

Kamsi zapadlá cigareta nám dokonce může při projednávání takové nehody přitížit.

"Samozřejmě, i tato skutečnost může přispět tím, že to bude vlastně důkaz toho, že jsem se plně nevěnoval řízení motorového vozidla, a to - jak už jsem si řekli - je porušení jedné ze základní povinnosti stanovené zákonem 361."

A nehodu nebo "jenom" škodu může způsobit i odhozený nedopalek z okénka, který si to namíří tam, kam nemá.

"Může to mít za důsledek to, že on bude činěn vinným ze škodné události, která vznikla vyhozeným oharkem. Znám případ, kdy řidič vyhodil ještě doutnající oharek z otevřeného okna a naneštěstí to bylo v lese za suchého počasí, a tak došlo dokonce k požáru."

Ostatně, pouhým odhozením nedopalku nebo třeba zbytku jablka se dopouštíme přestupku.

"Vyhozením oharku se porušuje ustanovení v zákonu 361 - z vozidla jak jedoucího, tak stojícího, se nesmí vyhazovat žádné předměty z okénka."

autor: pgj
Spustit audio