Co je za volantem zakázáno?

12. říjen 2007

Říká se, že co není zakázáno, je povoleno. Tedy alespoň u nás v Česku to platí na sto procent. Proto v zákoně kromě jasně daných dopravních předpisů, které bychom neměli porušovat, najdeme i slova "řidiči je zakázáno". Co vlastně? Samozřejmě je zakázáno především to nejnebezpečnější.

"Mezi nejdůležitější ustanovení týkající se zákazů řidiče předně patří, že řidič nesmí požít alkohol, nebo užít jinou návykovou látku, a to během jízdy nebo před jízdou v takové době, aby jí nemohl být během jízdy ovlivněn. Dále nesmí řídit vozidlo v případě, že je jeho schopnost řídit vozidlo snížena v důsledku zdravotního stavu. To může být i tehdy, jestliže má předepsané brýle nebo jinou korekci zraku, ale neužije jich, protože potom je zhoršena jeho schopnost řídit vozidlo. Zákon samozřejmě řidiči zakazuje také, aby svěřil řízení vozidla jiné osobě, která není držitelem řidičského oprávnění, nebo je taktéž pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky," popisuje dopravní právník Jan Kněžínek.

Ono se to však týká na první pohled i drobností.

"Řidič nesmí z automobilu vyhazovat předměty, nesmí ohrozit chodce, kteří přecházejí pozemní komunikaci, na kterou odbočuje, nebo pokud odbočuje na místo mimo pozemní komunikaci. Nesmí svěřit řízení osobě, která k tomu není oprávněná, nesmí ohrožovat ostatní účastníky hlukem, rozstřikováním kaluží, bláta, zbytečným ponecháváním motoru vozidla v chodu a tak dále."

To znamená vyhazovat cokoli. Málokoho napadne asi vyhodit sekeru, ale vyhazování zbytků jídla nebo nedopalků je naprosto běžné.

"V zásadě je to jakákoliv věc, která se vyhazuje z okna. Ani předměty, které jsou ekologicky odbouratelné nesmí řidič vyhazovat. Už jenom proto, že může někoho zasáhnout. Z jedoucího vozidla může napáchat nějakou škodu i předmět zdánlivě neškodný. Platí tedy zákaz vyhazování jakýchkoli předmětů."

Oproti telefonování, které je zakázáno, kouřit za volantem můžeme.

"Kouření zákon zakazuje řidičům hromadné dopravy, taxikářům, motocyklistům a samozřejmě cyklistům."

A jíst nebo pít můžeme také. Při pouhé takové činnosti jsme jen těžko postižitelní. Svoji roli by to hrálo až při případné nehodě.

"Ve výsledku asi ano. Z pohledu právní úpravy ne, protože ta například jíst, pít a kouřit zakazuje pouze řidiči hromadné dopravy, takže už i z toho vyplývá, že u ostatních řidičů, u kterých není tato činnost zakázána, je povolena. Samozřejmě ale platí, že tyto činnosti nesmí odvádět pozornost řidiče natolik, aby nebyl schopen věnovat se řízení a sledovat situaci v provozu. To znamená, že v tomto případě záleží na posouzení konkrétní situace," dodává Kněžínek.

autor: pek
Spustit audio