I cyklisté musejí dodržovat pravidla

4. červen 2009

Cyklistika má bezesporu své kouzlo. Najdou se sice lidé, kteří nedokáží pochopit, jak může někdo dobrovolně šlapat do pedálů, když stačí sednout na motorku. Ale ono není od věci udělat občas něco pro zdraví. Paradoxně mnozí cyklisté sice dělají něco pro své zdraví, ale zároveň jakoby se rozhodli jít tragédii naproti. Možná je přesvědčí to, že na 1000 nehod jich zemře 30, tedy 5krát víc než řidičů osobních aut.

Za prvé: pro cyklistu platí stejná pravidla jako pro ostatní řidiče. Tedy dopravní značky, jednosměrky, semafory, dávání přednosti a tak dále. Základním pravidlem je od roku 1939 to, že se u nás jezdí vpravo. Nejvíce riskují ti, kteří jezdí vedle sebe a jen tak si povídají.

"Je povinnost jet za sebou, nikoliv dva nebo tři cyklisti vedle sebe, protože to omezuje a ohrožuje ostatní provoz," upozorňuje JUDr. Zdeněk Svátek.

Tito nezodpovědní milovníci cyklistiky si neuvědomují, že řidič auta nemá šanci je například za zatáčkou objet a ohrožují sami sebe. Na silnici také nesmí každý. Je pamatováno především na bezpečnost dětí.

"Dítě mladší deseti let smí na silnici jet pouze pod dohledem osoby starší patnácti let."

Na jednomístném kole není dovoleno jezdit ve více lidech, ale je-li kolo vybaveno sedačkou, může v ní osoba starší patnácti let vézt maximálně sedmileté dítě.

"Osoba do osmnácti let jedoucí na jízdním kole musí povinně používat přilbu. A musí ji mít nejen položenou na hlavě, ale řádně připevněnou."

Cyklista také nesmí jezdit bez držení řidítek, držet se jiného vozidla, vést za jízdy druhé jízdní kolo, ruční vozík, ale také psa nebo jiné zvíře. Nesmí také vézt předměty, které by znesnadňovaly řízení nebo ohrožovaly ostatní. Cyklista pak může využívat silnici nebo účelovou komunikaci, ale přesto nemůže všude.

"Nesmí na dálnici ani na silnici pro motorová vozidla, protože tam platí stejná pravidla jako na dálnici. A zdůrazňuji, že nesmí přejíždět přechod pro chodce, ten může s jízdním kolem pouze přejít pěšky. V tu chvíli je totiž brán jako chodec, který má na přechodu přednost před ostatními vozidly. Kdyby cyklista přechod neoprávněně přejížděl, nemůže od ostatních vozidel vyžadovat přednost."

Pokud jde o postihy za přestupky, pak se na něj vztahují všechny pokuty, ale logicky už ne zákazy řízení nebo trestné body.

autor: pek
Spustit audio