Jaké změny si připravil rok 2011 pro motoristy?

22. prosinec 2011

Motoristův rok, to nikdy není klidné období. Tu zákonodárci nebo ministerští úředníci změní to, jindy zase ono. Čert aby se v tom vyznal. Nejinak tomu bylo i v roce letošním, kdy po pěti letech došlo k nejvýraznějším změnám původního zákona o provozu na pozemních komunikacích z roku 2001.

„Vzhledem k tomu, že se právě nacházíme v zimním období, může sem patřit povinné používání zimních pneumatik. Určitě sem bude patřit zavedení nových parkovacích průkazů pro osoby se zdravotním postižením. Celá řada změn nastala v bodovém systému, například od 1. srpna kompletně nová tabulka bodově hodnocených jednání. Nová je také úprava přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích a tak dále,“ vyjmenovává právník Jan Kněžínek.

Změn, které zákon zavedl, bylo samozřejmě podstatně víc a nejinak tomu bude v roce příštím. Hned 1. ledna nabývá účinnost část zákona č. 297/2011 Sb.

„Mezi změny, které budou účinné už od 1. ledna příštího roku, patří zejména opatření proti takzvané řidičákové turistice související s právem Evropské unie. Souvisí to se snahami některých řidičů obcházet především německý bodový systém tím, že si udělají řidičský průkaz v České republice,“ popisuje dopravní právník.

Osoba blízká až příští rok

Převážná část zákona však začne platit až 19. ledna roku 2013. Mimo jiné se to týká i paragrafu, který by měl omezit uvádění osoby blízké při řešení přestupků. Od Nového roku přibude také povinnost lékařům ve vztahu k řidičům.

„Samotné předpisy upravující způsobilost řidiče se prakticky nemění, nicméně do zákona bylo doplněno nové ustanovení, konkrétně § 89a, podle kterého bude povinností jakéhokoliv lékaře oznámit příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou pravomocí případné podezření na to, že určitá osoba je zdravotně nezpůsobilá k řízení motorových vozidel. Jinými slovy půjde o kvalifikovaný podnět k zahájení řízení o přezkoumání zdravotní způsobilosti a případně k následnému odebrání řidičského oprávnění,“ dodává Jan Kněžínek.

Tolik alespoň v kostce změny, které na řidiče čekají od Nového roku. Očekává se však také velká diskuse o nových registračních značkách a další změny. O nich vás bude Motožurnál samozřejmě průběžně informovat.

autor: pgj
Spustit audio