Pozor na životnost pneu!

22. leden 2008

Zdálo by se, že čas odměřuje všem a všemu stejně. Jak ovšem praví klasik: vše je relativní. Vezměme si třeba pětileté dítě. Nikdo by si asi nedovolil říct, že je staré a za zenitem. Pět let starý počítač už ale většina z nás zatracuje, protože je dávno zastaralý a nedokáže se vyrovnat s novými programy. A co takhle 5 let staré pneumatiky?

Máme-li na autě pneumatiky 5 let, pak se výrazně zvyšuje riziko jejich poškození, a od toho už nemusí být daleko k nehodě.

"Každá pneumatika má svoji životnost, je to přece výrobek jako každý jiný. Potom je náchylnější k různým poškozením. Prostě vydrží určitý čas, při určité zátěži a podmínkách," upozorňuje Lubomír Nešpor z Autoservisu Garant.

Jednou prostě nadejde čas a je třeba koupit nové pneumatiky, i třeba jenom z důvodu stáří.

"Nové pneumatiky by se měli prodávat do 4 let stáří, takže pokud zákazník chce, aby mu sloužili několik let, měl by koupit maximálně jeden až dva roky staré."

To ale neznamená, že bychom nemohli koupit i starší pneumatiku. Máto ale jedno zásadní ale.

"Zákazník totiž nepozná, jakým způsobem byla uvedená pneumatika skladována (to je velmi důležitý fakt), zda byla poškozena a jakým způsobem je namontována," konstatuje Richard Srbecký z Good Yearu.

Proto bychom se vždy měli zajímat o způsob skladování.

"Nejsem si jistý, jestli bude koncový prodejce ochoten sdělit všechny informace, ale na první pohled je na pneumatice znát, jestli je špinavá, šedivá nebo černá. Například dva roky vystavená pneumatika na slunci má mnohem horší směs."

Obloukem bychom se pak měli vyhnout místům, kde pneumatiky skladují venku, kde do nich tu pere sluníčko, tu zase bičuje déšť.

autor: pgj
Spustit audio